Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Stovky kubánskych migrantov uviazli v Strednej Amerike

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Niektorí Kubánci smerovať do Strednej Ameriky v nádeji, že odtiaľ zamieria na sever cez Mexiko do USA.

Managua 16. novembra (TASR) - Stovky nelegálnych kubánskych migrantov uviazli v Strednej Amerike, keď ich Nikaragua odmietla vpustiť na svoje územie a poslala ich naspäť do susednej Kostariky. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na nikaragujské úrady.

Kostarické úrady kubánskych migrantov bez riadnych víz deportovali alebo zadržiavali v detenčných zariadeniach. Minulý týždeň však oznámili, že približne 1600 Kubáncom, ktorí prišli do Kostariky v uplynulých dňoch, udelia tranzitné víza na presun k nikaragujským hraniciam.

Nikaragua trvá na tom, že Kubáncov bez patričných cestovných dokumentov na svoje územie nevpustí. Obviňuje pritom Kostariku, že svojím benevolentným prístupom spôsobila humanitárnu krízu na spoločných hraniciach.

Po nedávnom zlepšení vzťahov medzi Washingtonom a Havanou začali niektorí Kubánci smerovať do Strednej Ameriky v nádeji, že odtiaľ zamieria na sever cez Mexiko do USA. V ostatných týždňoch krajiny regiónu zaznamenali zvýšený počet kubánskych migrantov.

Počet občanov Kuby, ktorí sa od začiatku tohto roku dostali do USA cez mexické územie, je päťkrát vyšší než za celý vlaňajšok. Novú situáciu ihneď využili stredoamerické zločinecké skupiny, ktoré začali za finančnú odplatu organizovať ilegálny transport migrantov do USA.

Podľa agentúry DPA sa mnohí Kubánci obávajú toho, že v dôsledku normalizácie diplomatických stykov medzi Havanou a Washingtonom bude čoskoro oveľa komplikovanejšie získať v USA politický azyl.