Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Stovky moslimov sa v Dháke modlili za dážď a ochladenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Teploty v hlavnom meste Dháka sa v nedeľu vyšplhali až na 40,6 stupňa Celzia. Ide o najvyššiu nameranú hodnotu od 30. apríla 1965, keď teplota dosiahla 42 stupňov.

Dháka 17. apríla (TASR) - Stovky moslimov sa zhromaždili v bangladéšskej metropole Dháka, aby modlitbami privolali dážď. Hlavné mesto s 20 miliónmi obyvateľov totiž zaznamenalo najteplejší deň za uplynulých takmer 60 rokov, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

Tamojšia polícia spresnila, že sa na otvorenom priestranstve v Dháke zhromaždilo približne 500 veriacich. Modlitby viedol populárny miestny duchovný šajch Ahmadulláh.

"Modlili sa za dážď. Aj za pokles teploty a ochranu pred vlnou horúčav," uviedol pre AFP predstaviteľ polície.

Bangladéš je chudobná, nízkopoložená krajina, ktorá je v dôsledku klimatickej zmeny sužovaná častými smrtiacimi záplavami a nepravidelnými zrážkami, píše AFP.

Dažde, ktoré zvyčajne v Bangladéši prichádzajú v apríli a máji, tento rok neprišli a krajinu od 4. apríla zachvátilo nezvyčajne horúce počasie, vyplýva z údajov tamojšieho meteorologického úradu.

Teploty v hlavnom meste Dháka sa v nedeľu vyšplhali až na 40,6 stupňa Celzia. Ide o najvyššiu nameranú hodnotu od 30. apríla 1965, keď teplota dosiahla 42 stupňov.

Teploty v Bangladéši budú podľa prognóz počas nasledujúcich dní postupne klesať a koncom apríla sa očakávajú aj dažďové zrážky - tesne pred oslavami moslimského sviatku íd al-fitr, ktorým sa končí posvätný pôstny mesiac ramadán.