Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OBRAZOM: Ženy vo svete demonštrovali za svoje práva. Niektoré zatkli

Ukrajinské feministky sa zhromaždili na Medzinárodný deň žien v centre ukrajinského hlavného mesta Kyjev a a demonštrovali proti domácemu násiliu 8. marca 2017. Foto: TASR/AP

Protestovali proti domácemu násiliu a obťažovaniu, požadovali väčší rešpekt a zrovnoprávnenie, iné zas chceli ženu na čele krajiny. A niektoré predčítavali mená žien zabitých rukami svojich partnerov.

Kyjev 8. marca (TASR) - Stovky Ukrajincov a Ukrajiniek sa dnes na Medzinárodný deň žien zhromaždili v centre hlavného mesta Kyjev a demonštrovali proti domácemu násiliu.

Podľa prieskumu ukrajinského štátneho Sociologického ústavu sa už dve tretiny žien v tejto východoeurópskej krajine stali obeťami domáceho násilia.

"Do pekla s patriotizmom! Potrebujeme feminizmus," apeloval nápis na pútači na zhromaždení v Kyjeve.

Demonštranti vyzvali ukrajinský parlament, aby ratifikoval Istanbulský dohovor z roku 2011 o predchádzaní násiliu voči ženám, vrátane domáceho násilia, a o boji proti nemu.

Zhromaždenie usporiadala sčasti aj organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI).

V Užhorode radikáli narušili podujatie k Medzinárodnému dňu žien



Aktivisti ultrapravicovej organizácie Karpatska Sič prerušili dnes v centre Užhorodu podujatie, ktorého organizátori chceli pri príležitosti Medzinárodného dňa žien vystúpiť za uplatňovanie ženských práv a proti prejavom násilia v rodine. V zdôvodnení postupu uviedli, že podujatie malo skryto propagovať homosexualitu.

Narážali zrejme na fakt, že medzi aktivistkami, ktoré podporili akciu, boli naozaj i ženy hlásiace sa k partnerským vzťahom medzi osobami rovnakého pohlavia.

Narušitelia vytrhli z rúk účastníkov podujatia transparenty odsudzujúce prejavy násilia a vyzývajúce na uplatnenie práv žien a následne dejisko opustili.

Ukrajinskí policajti sa na miesto dostavili podľa správ tamojších internetových serverov neskoro.

Pri Kremli zatkli štyri aktivistky požadujúce ženu na čele krajiny



Ruská polícia zatkla dnes v Moskve štyri aktivistky, ktoré sa pri príležitosti Medzinárodného dňa žien pokúsili na múr Kremľa umiestniť transparent s nápisom "Muži sú pri moci 200 rokov! Preč s tým!" Spolu s aktivistkami zadržali aj dvoch novinárov a fotoreportéra opozičných novín Novaja gazeta.

Na čele Ruska nestála žena od čias cárovnej Kataríny Veľkej, ktorá zomrela v roku 1796.

Aktivistka drží transparent s nápisom 'Žena prezidentom!' počas protestu v Moskve 8. marca 2017.
Foto: TASR/AP


Ruský premiér Dmitrij Medvedev odsúhlasil dnes národný päťročný akčný plán na podporu záujmov žien, vypracovaný ministerstvom práce. Podľa príslušných predstaviteľov sa tento plán zameriava na zlepšenie postavenia ruských žien v politickej, ekonomickej, sociálnej a kultúrnej oblasti, informuje stanica Slobodná Európa.

Zákon o domácom násilí, ktorý vo februári podpísal prezident Vladimir Putin, upriamil pozornosť na práva a zaobchádzanie so ženami v Rusku. Podľa ľudskoprávnych skupín tento zákon, ktorý dekriminalizuje domáce násilie v prípadoch, keď ide o prvý prípad a nevyúsťuje do fyzickej ujmy, zvyšuje riziko týrania žien.

Poľské ženy sa pridali k protestným pochodom za svoje práva



Poľské ženy sa dnes podobne ako ich kolegyne z iných štátov po celom svete zapojili pri príležitosti Medzinárodného dňa žien do pochodov proti násiliu páchanom na ženách a požadovali väčší rešpekt a zrovnoprávnenie žien.

Poľské ženy sa v stredu 8. marca 2017 podobne ako ich kolegyne z iných štátov po celom svete zapojili vo Varšave pri príležitosti Medzinárodného dňa žien do pochodov proti násiliu páchanom na ženách a požadovali väčší rešpekt a zrovnoprávnenie žien.
Foto: TASR/AP


K protestnému pochodu žien v centre poľskej metropoly Varšava sa dnes pridala aj hollywoodska herečka Jessica Chastainová. Američanka je na návšteve Poľska pri príležitosti slávnostnej projekcie filmu Úkryt v ZOO.

Stovky Poliek sa dnes najskôr zhromaždili pred kanceláriou predsedu vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyňského, ktorý je najvplyvnejším politikom v krajine. Vláda okrem iných konzervatívnych politík presadzuje katolícke hodnoty a usiluje sa o úplný zákaz interrupcií.

Ženy pre seba žiadali "kvety, rešpekt a práva". A neskôr sa vydali na pochod cez mesto.

Podobné protesty sa konali aj v iných mestách po celom Poľsku.

Talianky požadovali väčší rešpekt



Tri ženy sa fotia pred rímskym Koloseom počas demonštrácie pri príležitosti MDŽ 8. marca 2017. Účastníci požadovali väčší rešpekt a zrovnoprávnenie žien.
Foto: TASR/AP


V USA aktivisti oslavujú Medzinárodný deň žien akciou Deň bez ženy



Americké učiteľky pracujúce v školách na východe Spojených štátov neprišli dnes do práce. Tieto ženy sa zapojili do celoamerickej kampane s názvom Deň bez ženy, ktorú pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) zorganizovalo hnutie Ženský pochod. MDŽ si dnes ženy po celých Spojených štátoch pripomínajú rôznymi pochodmi a inými podujatiami. Obe pohlavia si na znak lásky a pokory na seba vzali oblečenie červenej farby.

V dôsledku štrajku učiteliek a ďalších pracovníkov škôl sa dnes podľa amerických médií neučí vo viacerých oblastiach štátov Maryland, Severná Karolína, Virgínia a New York. Hlavné americké odborové zväzy učiteľov oznámili, že do štrajkov sa dnes zapoja aj menšie lokálne odbory.

Štrajk má verejnosť upozorniť na význam žien pre oblasť vzdelávania. Zo štatistík OSN vyplýva, že až 87 percent všetkých učiteľov na základných školách v USA sú ženy.

Stovky žien sa zišli dnes v blízkosti Bieleho domu vo Washingtone, aby si pripomenuli deň, ktorý je poctou sociálnym, hospodárskym, kultúrnym a politickým úspechom žien. Pochody vo Washingtone majú tiež upriamiť pozornosť na politiku prezidenta USA Donalda Trumpa v oblasti interrupcií.

Dav žien sa stretol pre počas MDŽ 21. januára 2017 na Independence Avenue vo Washingtone,a to pri príležitosti Deň bez ženy. Akcia má poukázať na ekonomický vplyv ženy v americkej spoločnosti.
Foto: TASR/AP


Okrem Washingtonu sú na dnes naplánované napríklad zhromaždenia v New Yorku, Filadelfii, Baltimore, Milwaukee, Washingtone a Berkeley v Kalifornii. Viacero firiem a inštitúcií plánovalo dať dnes svojim ženským pracovníčkam deň voľna.

Kampaň Deň bez ženy vyzývala Američanky, aby dnes nevykonávali žiadnu platenú alebo neplatenú prácu a aby tiež nenakupovali v internetových alebo kamenných obchodoch, ale aby namiesto toho vyšli do ulíc a zapojili sa do pochodov alebo podporili miestne aktivistické skupiny. Majú sa takto zjednotiť a zapojiť sa do "jednodňovej demonštrácie na vyjadrenie ekonomickej solidarity".

Ženy a muži si tiež dnes na znamenie lásky a obety mali na seba vziať oblečenie červenej farby.

Prezident Trump zverejnil na Twitteri odkaz k dnešnému MDŽ, v ktorom požiadal svojich prívržencov, aby sa k nemu pripojili a takisto si "uctili zásadnú rolu žien" v Spojených štátoch i po celom svete. Trump v tvíte napísal, že má "obrovskú úctu voči ženám a mnohým úlohám, ktoré vykonávajú a ktoré sú životne dôležité pre fungovanie spoločnosti i ekonomiky".

Podujatie Deň bez ženy je prvou veľkou akciou tohto druhu v USA od celonárodných pochodov z 21. januára, ktoré po Trumpovej inaugurácii prilákali milióny účastníkov na protest proti mizogýnii (nenávisti voči ženám), nerovnosti a utlačovaniu žien.

Rumunky: Padne jedna, padneme všetky



Desiatky Rumuniek si dnes políhali na zem a predčítavali mená žien zabitých rukami svojich partnerov v Rumunsku. Cieľom tejto kampane je upriamiť pozornosť na zlú situáciu žien pri príležitosti Medzinárodného dňa žien.

Rumunské ženy sa zišli pred budovou ministerstva spravodlivosti na podujatí s názvom "Padne jedna, padneme všetky". Ženy si políhali na zem, čo malo symbolizovať obete vrážd. Aktivistky potom postupne čítali podrobnosti o 37 zabitých ženách vo veku 16-66 rokov. Účastníčky akcie následne priamo pred ministerstvom položili na zem za každú mŕtvu ženu tulipán.

Desiatky Rumuniek si políhali na zem a predčítavali mená žien zabitých rukami svojich partnerov v Rumunsku pred budovou ministerstva spravodlivosti v Bukurešti 8. marca 2017.
Foto: TASR/AP


Niektoré z týchto žien ich partneri zadusili, iné zastrelili loveckou puškou, ďalšie ubili alebo pobodali na smrť.

Organizátorka podujatia Carmen Gheorgheová uviedla, že v Rumunsku zabijú muži zhruba 70 svojich partneriek alebo manželiek ročne.

Írske ženy na zhromaždeniach žiadali zrušenie zákona zakazujúceho interrupcie



Tisíce žien sa dnes zhromaždili v Dubline a ďalších írskych mestách, kde požadovali zrušenie sporného ôsmeho dodatku írskej ústavy, ktorý zakazuje interrupcie, ak nie je ohrozený život ženy.

Mnohé protestujúce na zhromaždení nazvanom Strike4Repeal (Štrajk za zrušenie) niesli pútače s nápismi ako napríklad "Naše telá, naše životy". Zároveň bolo na dnešný večer naplánované aj podujatie March4Repeal (Pochod za zrušenie).

"Dvanásť žien denne cestuje tam, kde je možná interrupcia, mnohé ďalšie si to nemôžu dovoliť. Írsko už nemôže ďalej kriminalizovať zdravotnú starostlivosť a ohrozovať nespočetné množstvo životov," uvádzalo sa na pútači, ktorý niesla jedna pochodujúca demonštrantka.

"Vyzývame írsku vládu, aby určila deň referenda o zrušení ôsmeho dodatku," uviedol hlavný organizátor oboch akcií, Koalícia za zrušenie ôsmeho dodatku.

Ďalšou akciou pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) je vydanie "Dublinskej deklarácie", ktorú dnes zverejnili na medzinárodnom kongrese o duševnom zdraví žien. Deklarácia vyzýva vlády, aby ženám zaručili dostupnosť výkonu interrupcií.

Signatári uviedli, že niektoré štáty neposkytujú službu umelého prerušenia tehotenstva, čo vyvoláva "u žien silné psychologické a citové ťažkosti".

"Toto je pre Írsko dôležitá chvíľa," uviedla Orla O'Connorová, predsedníčka Írskej národnej rady žien, ktorá presadzuje aj rovnosť mužov a žien v krajine.

"Dublinská deklarácia je prvou svojho druhu a zdôrazňuje, aké dôležité je úplné uplatňovanie práva žien na reprodukčné zdravie tak, že sa jej umožní mentálne zdravie a pohoda," povedala O'Connorová.

Írske zákony stavajú na rovnakú úroveň práva nenarodeného dieťaťa a práva matky. Interrupcia je zákonom povolená len vtedy, keď je vážne ohrozený život tehotnej ženy, čo zahŕňa aj hroziacu samovraždu.

Polícia zablokovala Filipínčanky



Na snímke polícia blokuje pochod žien smerom k americkému veľvyslanectvu počas demonštrácie na Medzinárodný deň žien vo filipínskej Manile 8. marca 2017.
Foto: TASR/AP


V Prahe protestovali české feministky a upozornili na rodovú nerovnosť



Feminizmus do každej rodiny, hlásal jeden z transparentov na dnešnom happeningu s názvom Zastávka, ktorý sa konal na Námestí mieru v Prahe. Akciu zorganizovalo niekoľko českých feministických hnutí a iniciatív s cieľom poukázať na pretrvávajúcu diskrimináciu žien.

"Rodová rovnosť ešte nebola dosiahnutá a je potrebné neustále bojovať a pripomínať, že ženy sú v horšom postavení voči mužom," povedala pre český spravodajský server Novinky.cz hovorkyňa happeningu Hana Blažková.

Podujatie sa nezameriavalo iba na ženy, ale aj na mužov. "Bojujeme za narušenie rodových stereotypov, ktoré utláčajú aj mužov. Tí musia hrať silných, statočných mužov a nemôžu byť sami sebou," vysvetlila pre Novinky.cz Blažková.

Japonky protestovali proti sexuálnemu obťažovaniu



Na snímke účastníčky pochodu pri príležitosti Medzinárodného dňa žien v Tokiu v stredu 8. marca 2017. Asi 200 žien protestovalo okrem iného proti rozdielom v mzdách oproti mužom a sexuálnemu obťažovaniu.
Foto: TASR/AP


V Madride podporili hladujúce ženy



Približne 200 ľudí sa dnes zhromaždilo na námestí Puerta del Sol v centre španielskej metropoly Madrid, aby si uctili Medzinárodný deň žien a podporili skupinu žien, ktoré v predchádzajúci deň ukončili protestnú hladovku. Jej cieľom bolo donútiť politikov, aby podnikli kroky proti domácemu násiliu.

Organizácie na ochranu ľudských práv vyzvali ženy, aby sa dnes obliekli do čiernych odevov a prestali pracovať, študovať, konzumovať či starať sa o iných - takto ukážu, čo by sa stalo, keby ženy zmizli. Ide o celosvetovú iniciatívu, ktorá prebieha pod heslom "Ani o jednu ženu menej".

Aktivistka Gloria Vázquezová zastupuje združenie Velaluz, ktorého členky sa v utorok rozhodli ukončiť 26-dňovú protestnú hladovku. Od španielskych zákonodarcov a predstaviteľov totiž dostali dostatočné ubezpečenia, že vyriešia ich požiadavky, medzi ktorými je aj lepšia ochrana obetí domáceho násilia.

V roku 2016 zomrelo v Španielsku rukami svojich partnerov alebo bývalých partnerov 44 žien. V roku 2017 zatiaľ zavraždili najmenej 16 žien.