Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Štrajk proti reforme dôchodkového systému v Grécku predĺžili do nedele

Poľnohospodári mávajú gréckou vlajkou počas štrajku v severogréckom meste Solún vo štvrtok 28. januára 2016. Foto: TASR/AP

Z väčšiny gréckych prístavov dnes nevyplávali už tretí deň po sebe žiadne trajekty.

Atény 29. januára (TASR) - Až do nedele potrvá v Grécku celoštátny štrajk proti plánovanej reforme dôchodkového systému a zvýšeniu daní, ktoré sú podmienkou veriteľov pre poskytnutie ďalšej finančnej pomoci. Štrajk sa mal pôvodne skončiť dnes o 06.00 h miestneho času (05.00 h SEČ), informovala agentúra DPA.

Z väčšiny gréckych prístavov dnes nevyplávali už tretí deň po sebe žiadne trajekty.

Štrajkujúci rybári sa rozprávajú v prístave vedľa svojich rybárskych lodí v severogréckom meste Solún vo štvrtok 28. januára 2016.
Foto: TASR/AP


K protestom, ktoré začali už v stredu poľnohospodári blokádami dôležitých ciest a aj dnes v nich mienia pokračovať, sa pridali novinári. Z tohto dôvodu rozhlas a televízia nevysielajú žiadne správy.

Poľnohospodári blokujú traktormi cestu v severogréckom meste Solún počas štrajku poľnohospodárov proti plánovanej reforme dôchodkového systému a zvýšeniu daní vo štvrtok 28. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Ďalšou skupinou zamestnancov, ktorá sa k štrajku pripojila, sú právnici a notári. Tí chcú v proteste zotrvať až do pondelka.

Poľnohospodári vykrikujú heslá počas štrajku v severogréckom meste Solún vo štvrtok 28. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Vo štvrtok večer došlo v centre prístavného mesta Solún k stretom medzi rozhnevanými poľnohospodármi a políciou.

Rozsiahle protesty sú plánované aj na 4. februára. Odbory ich nazývajú "generálnym štrajkom".



Reforma dôchodkového systému v Grécku, kde populácia rýchlo starne, patrí medzi hlavné požiadavky zahraničných veriteľov zachraňujúcich túto krajinu pred bankrotom. V súčasnosti skúmajú príslušné návrhy, pričom argumentujú, že terajšia úroveň dotovania dôchodkov štátom je neudržateľná.

Navrhovaná reforma však naráža na odpor zo strany rôznych profesijných zoskupení. Predpokladá škrty v priemere o 15 percent pre všetkých ľudí, ktorí odídu do dôchodku, ako aj výrazné zvýšenie odvodov na dôchodky. Premiér Alexis Tsipras opakovane varoval, že dôchodkový systém bez tejto reformy môže čoskoro skolabovať.