Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemeckí rušňovodiči prisľúbili, že sedem dní nebudú štrajkovať

odstavený vlak počas štrajku Foto: TASR/AP

Štrajk nemeckých rušňovodičov sa začal v sobotu o polnoci a skončí sa v pondelok o 04.00 h SELČ.

Berlín 19. októbra (TASR) - Cestujúci v Nemecku dostali od rušňovodičov Nemeckej železnice (DB) prísľub, že po štrajku, ktorý sa skončí v pondelok (20.10.) o 04.00 h, budú sedem dní po sebe jazdiť rýchliky a osobné vlaky v krajine podľa grafikonu. Informovala o tom DPA s odvolaním sa na šéfa odborového zväzu rušňovodičov GDL Clausa Weselského.

Celoplošný štrajk citeľne zasiahol cestujúcu verejnosť, rušňovodiči začali štrajkovať v sobotu (18.10.) ráno, v deň, keď sa najmä vo východných spolkových krajinách mali vracať zo školských prázdnin rodičia s deťmi a ďalší sa na ne chystali odcestovať.

V sobotu neopustili východiskové stanice dve tretiny diaľkových rýchlikov.

Rušňovodiči odmietli v piatok ponuku vedenia na pokračovanie v rokovaniach. Žiadajú najmä zvýšenie miezd o 5 % a zníženie týždenného pracovného úväzku o dve hodiny.

Spolkový minister dopravy Alexander Dobrindt žiadal v sobotu od odborárov, aby sa vrátili na rokovania. Poukázal na to, že "keď sú na stole konkrétne ponuky, malo by sa rokovať". Minister nespochybnil právo odborárov na štrajk, ale zdôraznil, že pritom treba obozretne zaobchádzať s tým, čo sa nazýva dôsledky pre postihnutého tretieho, ktorého treba čo možno najviac chrániť pred poškodením.

Štrajk rušňovodičov komplikuje rodinám ich prázdninový program

Dvojdňový celoštátny štrajk nemeckých rušňovodičov postihol dnes milióny cestujúcich, keďže protestná akcia koliduje so začiatkom jesenných prázdnin v siedmich spolkových krajinách a ich koncom v dvoch regiónoch.

Štrajk sa začal v sobotu o polnoci a skončí sa v pondelok o 04.00 h SELČ, pripomenula agentúra Reuters. Kvôli štrajku nevypravili dve tretiny vlakových súprav premávajúcich na dlhších úsekoch. Akcia zasiahla aj premávku na mestských a regionálnych tratiach.

Rušňovodiči železničnej spoločnosti Deutsche Bahn vstúpili dnes opäť do štrajku po tom, ako ich odbory odmietli novú platovú ponuku v spore, ktorý komplikuje súperenie medzi odborovými organizáciami. Ide už o druhý ich štrajk tento týždeň - ten posledný sa skončil vo štvrtok ráno a trval 14 hodín.

GDL požaduje päťpercentné zvýšenie platov a skrátenie pracovného času. Väčším problémom je však jej požiadavka, aby mohla vyjednávať za ďalších železničných zamestnancov, tradične zastupovaných konkurenčnými odbormi, napísala AP.

Železničná spoločnosť Deutsche Bahn uviedla, že v piatok ponúkla rušňovodičom päťpercentné zvýšenie platov počas 30 mesiacov, ale nepristúpi na mzdové dohody týkajúce sa ďalších zamestnancov. GDL jej ponuku odmietla.