Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Štrajk taxikárov v Paríži sa po dohode s vládou upokojil

Taxikári kráčajú počas tretieho dňa štrajku vo štvrtok 28. januára 2016. Foto: TASR/AP

Francúzsky premiér Manuel Valls sa vo štvrtok večer stretol so zástupcami štrajkujúcich taxikárov.

Paríž 29. januára (TASR) - Štrajkujúci taxikári ustúpili dnes parížskej polícii a stiahli sa z oblastí okolo letísk a tiež dôležitých križovatiek metropoly, ktoré v uplynulých dňoch zahatali. Doprava v Paríži sa podľa slov polície už vracia do normálu.

Deje sa tak po tom, čo francúzska vláda taxikárom prisľúbila, že im pomôže vyrovnať sa s rastúcou konkurenciou, akou je podľa nich napríklad taxislužba Uber, píše agentúra AP.

Viac než tri dni štrajkujúci taxikári spôsobili narušenie dopravy v okolí dvoch najväčších parížskych letísk, Charlesa de Gaulla a Orly, a zablokovali tiež jednu z hlavných dopravných komunikácií mesta.

Niektorí z protestujúcich kopali do áut taxikárov, ktorí sa do štrajku nezapojili, prípadne ich vozidlá posprejovali. Vyhrážali sa tiež taxikárom z Uberu.

Francúzsky premiér Manuel Valls sa vo štvrtok večer stretol so zástupcami štrajkujúcich taxikárov. Prisľúbil, že od nasledujúceho týždňa sa začnú kontroly, ktoré majú odhaliť, či taxislužby neporušujú daňové a iné pravidlá. Zároveň navrhol, že by vláda mohla taxikárom poskytnúť finančnú pomoc.