Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Štrajk učiteľov v Chicagu postihol 350.000 detí

Foto: TASR/AP

Chicagskí učitelia pôvodne požadovali zvýšenie platov počas dvoch rokov o 29 %, neskôr žiadali 16-percentné zvýšenie počas štyroch rokov. V rozpočte chýba pre chicagské školy 700 miliónov dolárov.

Washington 11. septembra (TASR) - Vyše 350.000 detí v americkom Chicagu nešlo po pondelku ani dnes do školy, pretože učitelia v meste štrajkujú za lepšie mzdy a pracovné miesta.

Ide o prvý veľký odborársky štrajk za uplynulých 25 rokov v Chicagu, kde majú demokrati silné zastúpenie a ktoré je baštou prezidenta Baracka Obamu, uviedla agentúra DPA.

Starostom mesta je bývalý šéf kancelárie Bieleho domu Rahm Emanuel. Štrajk ho podľa amerických médií prinútil zastaviť snahy o získavanie finančných darov pre znovuzvolenie Obamu.

Pracovné zmluvy 26.000 chicagských učiteľov organizovaných v odboroch boli platné do júna. Rokovania o nových pokračovali celé leto, ale neskončili sa dohodou.

Chicagskí učitelia pôvodne požadovali 29-percentné zvýšenie platov počas dvoch rokov, neskôr žiadali 16-percentné zvýšenie počas štyroch rokov. V rozpočte však chýba pre chicagské školy 700 miliónov dolárov.

Rodičia požadujú aj zlepšenie kvality vzdelávania. Kritici súčasného systému tvrdia, že príliš chráni neschopných učiteľov.

Reformátori na čele s Emanuelom chcú spojiť zvyšovanie platov učiteľov so študijnými výsledkami žiakov a ďalším kvantitatívne stanoviteľným hodnotením. Učitelia argumentujú, že výsledky testovania detí môžu byť ovplyvnené vonkajšími okolnosťami, ako je napríklad chudoba či bezdomovectvo rodiny.

Asi 140 škôl zostalo otvorených v čase od 8.30 do 12.30 h, aby sociálne odkázané deti, ktoré sa v školách bezplatne stravujú, dostali raňajky a obed, informoval britský denník Guardian. Školský úrad požiadal o pomoc verejnoprospešné organizácie, knižnice a kostoly, aby ponúkli deťom počas štrajku učiteľov denné tábory a iné aktivity.