Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Divoké štrajky na dvoch milánskych letiskách spôsobili meškanie letov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štrajky spôsobili meškanie vyše 60 letov, prevádzka oboch letísk sa však v popoludňajších hodinách vrátila do normálu.

Miláno 1. augusta (TASR) - Niekoľkohodinové meškanie museli dnes strpieť cestujúci na dvoch letiskách v talianskom Miláne, kde odbory v čase vrcholiacej dovolenkovej sezóny zorganizovali tzv. divoké štrajky.

Odborári zvolali dnešnú akciu na protest proti plánom milánskych letísk Malpensa a Linate na tzv. outsourcing (zabezpečovanie finančne aj inak náročných činností pre podnik prostredníctvom externých dodávateľov) časti svojich služieb. Štrajky spôsobili meškanie vyše 60 letov, prevádzka oboch letísk sa však v popoludňajších hodinách vrátila do normálu.

Šéf talianskeho Úradu pre civilné letectvo (ENAC) Vito Riggio štrajky podľa agentúry AP označil za "neprijateľné, neodpustiteľné a nesmú sa opakovať" a dožadoval sa postihu pre ich účastníkov. Dodal, že takéto komplikovanie situácie pre ľudí, ktorí sú v Taliansku na dovolenke, považuje za "nemysliteľné".

Odborárov na náhradu škôd spôsobených týmito nelegálnymi štrajkami vyzvali aj skupiny hájace práva spotrebiteľov. Agentúra AP uviedla, že pre protesty opustili niektoré lietadlá letisko skôr, ako do nich naložili batožinu.