Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Štrajky na letiskách v Taliansku a Belgicku postihli tisíce turistov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Taliansky štrajk zasiahol okolo 250.000 cestujúcich, ktorí tak uviazli v jednej z hlavných turistických destinácií sveta.

Rím/Brusel 15. júla (TASR) - Štrajky zamestnancov letísk a leteckých liniek uzemnili v sobotu v Európe stovky letov a tisíce cestujúcich tak uviazli na mieste, práve na vrchole rušnej letnej turistickej sezóny. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

V Taliansku bolo následkom štrajku pozemného personálu zrušených približne 1000 letov, domácich a medzinárodných, spresnili predstavitelia letísk a leteckých spoločností.

Ďalších 120 letov bolo zrušených v sobotu a v nedeľu na belgickom letisku Charleroi neďaleko Bruselu. Spôsobil to štrajk pilotov nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair, ktorí protestujú proti pracovným podmienkam.

Taliansky štrajk zasiahol okolo 250.000 cestujúcich, ktorí tak uviazli v jednej z hlavných turistických destinácií sveta.

Štrajky sa konajú počas rekordnej vlny horúčav, ktorú talianska štátna meteorologická služba označila za "jednu z najintenzívnejších všetkých čias". Teploty môžu stúpnuť v Ríme na najmenej 40 stupňov Celzia a na ostrovoch Sicília a Sardínia môžu dosiahnuť 48 stupňov Celzia.

Štrajk talianskeho pozemného personálu, ktorý požaduje novú kolektívnu zmluvu šesť rokov po vypršaní tej predchádzajúcej, trval od 10.00 h do 18.00 h.

Na letisku v Ríme zrušili okolo 200 letov, informovali úrady. Na letisku v Miláne sa neuskutočnilo približne 150 letov a ani desiatky ďalších v Turíne a Palerme.

Taliansky minister dopravy Matteo Salvini vyzval štrajkujúcich, aby použili "zdravý rozum" a "neškodili miliónom ďalších zamestnancov a turistov".