Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Štrajky paralyzovali prácu gréckych nemocníc a súdov

Ilustračné foto Foto: TASR

Časovo neohraničený štrajk dnes začali aj lekári štátnych nemocníc, ktorí na protest proti nevyplateným nadčasom budú takisto liečiť len naliehavé prípady. Pridali sa tak k súkromným lekárom

Atény 17. septembra (TASR) - Nemocniční lekári a sudcovia v Grécku začali dnes štrajkovať voči plánovaným reštriktívnym opatreniam.

Ich plánované vleklé protesty sú najvážnejšou konfrontáciou medzi odbormi a vládou od vytvorenia trojstrannej koalície pred tromi mesiacmi, píše agentúra AP.

Počnúc dneškom sa počas dvoch týždňov budú sudcovia - v reakcii na očakávané znižovanie miezd - zaoberať iba naliehavými prípadmi.

Časovo neohraničený štrajk dnes začali aj lekári štátnych nemocníc, ktorí na protest proti nevyplateným nadčasom budú takisto liečiť len naliehavé prípady. Pridali sa tak k súkromným lekárom, ktorí už skôr v septembri začali odmietať ošetrenie poistencov štátu a vyžadovať od nich plnú úhradu v hotovosti.

Grécka vláda sa pokúša konsolidovať štátne financie, aby vyhovela medzinárodným veriteľom. Odbory, nahnevané novými výdavkovými škrtmi, zvolali na 26. septembra generálny štrajk.