Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Prehru v Hódmezővásárhelyi vníma Fidesz ako mobilizáciu síl

Na archívnej snímke Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Porážku Orbánovej strane zasadil nezávislý kandidát Péter Marki-Zay, ktorý s podporou opozičných strán získal v komunálnych doplňovacích voľbách v meste Hodmezövasarhely až 57,5 percenta hlasov.

Budapešť 26. februára (TASR) - Nedeľňajšiu porážku v komunálnych doplňovacích voľbách v meste Hódmezővásárhely na juhu Maďarska vníma vládna strana Fidesz premiéra Viktora Orbána ako mobilizáciu svojich priaznivcov pred aprílovými parlamentnými voľbami. Uviedla to v pondelok internetová stránka komerčnej televízie ATV s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z kruhov Fideszu.

Porážku Orbánovej strane zasadil nezávislý kandidát Péter Marki-Zay, ktorý s podporou všetkých opozičných strán až 57,5 percenta hlasov.

"Prehra musela byť pre tábor Fideszu šokujúca, bolo by však mylné myslieť si, že Fideszu hrozí 8. apríla aj porážka celoštátna. Pozitívne v tom zlom je to, že tak sympatizanti Fideszu, ktorí zleniveli, ako aj najodhodlanejší Orbánovi priaznivci si musia uvedomiť, že ešte nie je nič vyhraté," povedal zdroj.

Fidesz v nedeľu večer vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že v Hódmezővásárhelyi Fidesz prehral v "mužskom boji" proti nezávislému kandidátovi. Zdôraznil však, že v meste Kiskunhalas, 148 kilometrov južne od Budapešti, vyhral v komunálnych doplňujúcich voľbách ich kandidát György Juhász s podporou 86 percent voličov.

V nedeľu sa konali ešte doplňujúce voľby v obci Rózsafa v Baranskej župe, kde vyhral jeden z piatich nezávislých kandidátov.

Kandidát na post premiéra opozičného bloku Maďarská socialistická strana (MSZP) a Dialóg (Párbeszéd) Gergely Karácsony pre agentúru MTI povedal, že je dôležitým ponaučením, že ak v Hódmezővásárhelyi dokázala opozícia poraziť Fidesz, tak sa to môže stať kdekoľvek inde v krajine.

Predseda Jobbiku Gábor Vona na sociálnej sieti blahoželal Marki-Zayovi a konštatoval, že odkazom tejto udalosti je, že Maďarsko má nádej.

Expremiér a predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány poznamenal, že v boji proti Orbánovi demokratov viac vecí spája, než rozdeľuje.

Kandidáta strany Fidesz Zoltána Hegedüsa podporilo len 41,5 percenta voličov, ako vyplýva z čiastkových výsledkov, ktoré po sčítaní 92 percent odovzdaných hlasov zverejnila ústredná volebná komisia (NVI).

Agentúra Reuters upozornila, že tento výsledok je pozoruhodný najmä pre to, že juhomaďarské mesto Hódmezővásárhely je baštou "Orbánovho človeka", ministra riadiaceho úrad vlády Jánosa Lázára.

spravodajca TASR Ladislav Vallach