Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Strana FPÖ napadla výsledky rakúskych prezidentských volieb na súde

Na snímke víťaz rakúskych prezidentských volieb Alexander Van der Bellen máva svojim priaznivcom 23. mája 2016 vo Viedni. Foto: TASR/AP

Strana tvrdí, že pri procese sčítania hlasov došlo k radu nezrovnalostí.

Viedeň 8. júna (TASR) - Pravicová populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ) napadla na súde výsledky druhého kola prezidentských volieb, v ktorých jej kandidát tesne prehral. Potvrdil to dnes Ústavný súdny dvor vo Viedni, o ktorého vyjadrení informovali agentúry DPA a APA.

FPÖ v podaní s rozsahom 150 strán tvrdí, že pri procese sčítania hlasov došlo k radu nezrovnalostí. Kritizuje najmä zaobchádzanie s hlasmi zaslanými poštou. Ministerstvo vnútra vo viacerých prípadoch zistilo, že v niektorých volebných obvodoch sa sčítanie týchto hlasov, ktoré napokon rozhodli, začalo už večer po zatvorení volebných miestností. Zákon však povoľuje sčítanie hlasov zaslaných poštou až deň po voľbách.

Kandidát FPÖ Norbert Hofer v druhom kole prezidentských volieb 22. mája neuspel v súboji s bývalým lídrom rakúskych Zelených Alexandrom Van der Bellenom. Podľa oficiálnych konečných výsledkov dostal Van der Bellen o 30.863 hlasov viac než Hofer, jeho náskok tak bol len 0,6 percenta.

Rozhodnutie súdu by mali zverejniť ešte pred inauguráciou nového spolkového prezidenta, stanovenou na 8. júla. Vedúci volebného odboru ministerstva vnútra Robert Stein vyjadril presvedčenie, že verdikt môže viesť len k čiastočnému opakovaniu volieb v príslušných obvodoch.