Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Strana kurdských pracujúcich sa prihlásila k bombovému útoku v Ankare

Turecké bezpečnostné jednotky uzatvárajú oblasť po výbuchu v Ankare 1. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Dvaja atentátnici útočili v nedeľu v centre Ankary v blízkosti sídla parlamentu a ministerstva vnútra.

Ankara 1. októbra (TASR) - Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko aj jeho západní spojenci považujú za teroristickú organizáciu, sa prihlásila k zodpovednosti za nedeľný samovražedný bombový útok v centre Ankary. K útoku došlo v blízkosti sídla parlamentu a ministerstva vnútra, pričom zranenia utrpeli dvaja ľudia. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a DPA.

"Akciu obety, ktorej terčom bolo turecké ministerstvo vnútra, spáchal tím z našej Nesmrteľnej brigády," uviedla PKK pre svoju spriaznenú kurdskú tlačovú agentúru ANF. Dodala, že útok bol reakciou na kroky, aké Ankara podniká na územiach obývaných Kurdmi.

Dvaja atentátnici útočili v nedeľu v centre Ankary v blízkosti sídla parlamentu a ministerstva vnútra. Jeden z nich sa odpálil a druhý zahynul pri následnej prestrelke s políciou. Pri útoku utrpeli ľahké zranenia dvaja policajti.

Útok v Ankare dôrazne odsúdil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. "NATO je s Tureckom solidárne v boji proti terorizmu," uviedol v príspevku na platforme X a zraneným policajtom zaželal rýchle zotavenie. K útoku došlo podľa DPA v čase, keď sa poslanci tureckého parlamentu opätovne schádzali po letnej prestávke.

Podľa tureckej štátnej televíznej stanice TRT je medzi bodmi nadchádzajúcej parlamentnej agendy aj hlasovanie o žiadosti Švédska o vstup do NATO. Turecko a Maďarsko sú posledné dve krajiny Aliancie, ktoré dosiaľ prijatie tejto severskej krajiny neodsúhlasili.

DPA pripomína, že Ankara pravidelne podniká na juhovýchode Turecka aj v severnom Iraku vojenské operácie proti PKK, ktorá zase útočí prevažne na príslušníkov tureckých bezpečnostných síl, niekedy však aj civilistov. V desaťročia trvajúcom konflikte PKK s Ankarou už prišli o život tisícky ľudí.