Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Strana odvolaného lídra Puigdemonta sa zúčastní na voľbách

Na archívnej snímke v strede katalánsky premiér Carles Puidgemont. Foto: TASR/AP

Marta Pascalová z Katalánskej európskej demokratickej strany sa zaviazala, že vo voľbách porazia politické sily zastávajúce jednotné Španielsko.

Barcelona 30. októbra (TASR) - Predstaviteľka hlavnej katalánskej separatistickej strany, ktorú odvolali z regionálnej vlády za presadzovanie nezávislosti, sa v pondelok zaviazala, že vo voľbách vypísaných na koniec tohto roka porazia politické sily zastávajúce jednotné Španielsko.

Koordinátorka Katalánskej európskej demokratickej strany (PDeCAT) Marta Pascalová novinárom na tlačovej konferencii po stretnutí straníckych predstaviteľov povedala: "Pán Rajoy, uvidíme sa pri volebných urnách." Pascalová mala na mysli španielskeho premiéra Mariana Rajoya, ktorého vláda prevzala kontrolu nad Katalánskom.

Zosadený predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont sa na straníckom stretnutí nezúčastnil. Ako už skôr uviedol nemenovaný predstaviteľ španielskej vlády, Puigdemont je v Bruseli, avšak Pascalová nepotvrdila miesto jeho pobytu.

Španielska centrálna vláda v Madride začala cez víkend uplatňovať mimoriadne právomoci, v rámci čoho odvolala katalánsku vládu, rozpustila regionálny parlament, ktorý minulý týždeň schválil deklaráciu o nezávislosti, a vypísala predčasné voľby v Katalánsku na 21. decembra.

Hovorkyňa katalánskeho parlamentu v pondelok podľa agentúry AP informovala, že tento legislatívny zbor bol oficiálne rozpustený a jeho doterajšia predsedníčka Carme Forcadellová povedie až do regionálnych predčasných volieb už len dočasný výbor poslancov.

Španielsky generálny prokurátor José Manuel Maza vzniesol v pondelok obvinenia zo vzbury, protištátnej činnosti a zneužitia verejných financií proti Puigdemontovi a ďalším členom jeho regionálneho kabinetu. Za tieto zločiny môžu byť spomínaní predstavitelia na základe španielskych zákonov odsúdení na dlhé tresty väzenia.

Belgický štátny tajomník pre azylovú politiku Theo Francken cez víkend povedal, že "nie je nereálne", že Puigdemont požiada o azyl.