Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Strana verná exprezidentovi súhlasí s mierovým plánom, Hádí jej neverí

Na archívnej snímke z 21. januára 2014 jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí Foto: TASR/AP

Súhlas s mierovým plánom dal Všeobecný ľudový kongres, ktorý je stranou bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha - jednej z kľúčových postáv občianskej vojny v Jemene.

Saná 7. októbra (TASR) - Strana bývalého jemenského prezidenta dnes formou e-mailu oznámila, že prijíma mierový plán, ktorý bol prijatý pod dohľadom OSN na rokovaniach v Ománe.

Ako informovala agentúra Reuters, súhlas s mierovým plánom dal Všeobecný ľudový kongres, ktorý je stranou bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha - jednej z kľúčových postáv občianskej vojny v Jemene. Po boku jednotiek lojálnych Sálihovi proti vládnym silám podporovaným aj koalíciou krajín Perzského zálivu bojuje aj šiitské vzbúrenecké hnutie húsíov.

Kongres vo svojom vyhlásení zopakoval, že podporuje ukončenie násilností a nebude už brániť mierovému riešeniu krízy v Jemene.

Súčasný jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí, podporovaný koalíciou vedenou Saudskou Arábiou, vylúčil dohodu o spôsoboch urovnania kríza v krajine, kým húsíovia a jednotky verné Sálihovi nepristúpia k implementácii rezolúcie OSN o ich stiahnutí sa z obsadených miest a zložení zbraní.

Reuters však tiež pripomenul Hádího slová, že jeho vláda sa pridá k rokovaniam pod dohľadnom OSN, ak húsíovia verejne akceptujú rezolúciu OSN.

Všeobecný ľudový kongres vo svojom vyhlásení oznamuje, že akákoľvek implementácia rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 2216 musí byť v súlade s operačnými mechanizmami odsúhlasenými vopred zainteresovanými stranami, čo by podľa Reuters mohlo znamenať, že prijatiu rezolúcie by malo predchádzať schválenie všeobecnej dohody.

Provládne jednotky podporované koalíciou arabských štátov Perzského zálivu v posledných týždňoch vytlačili húsíov a Sálihovi verné oddiely z druhého najväčšieho mesta krajiny - z prístavu Aden. Znovu ovládli aj rozsiahle územia na juhu Jemenu a podnikli ofenzívu východe od hlavného mesta Saná.

Štáty Perzského zálivu i Hádí už viackrát vyhlásili, že neveria prísľubom Sáliha a vedenia húsíov, že budú plniť mierovú dohodu, pretože od začiatku prechodného obdobia od Sálihovej vlády ignorovali všetky politické dohody.

V situácii politickej neistoty medzinárodné humanitárne organizácie upozorňujú na to, že ozbrojený konflikt v Jemene pripravil o život viac ako 5000 ľudí a blokáda zo strany koaličných síl doviedla krajinu na pokraj hladomoru.