Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Strany v Maďarsku sa budú uchádzať aj o hlasy zahraničných Maďarov

Foto: TASR/AP

Pripomenula to dnes maďarská tlačová agentúra MTI, ktorá zdôraznila, že zahraniční Maďari budú môcť odovzdať svoj hlas iba na stranícke kandidátky, individuálnych kandidátov voliť nebudú môcť.

Budapešť 21. augusta (TASR) – V parlamentných voľbách v roku 2014 budú môcť držitelia maďarského občianstva, ktorí nemajú trvalý pobyt v Maďarsku, po prvý raz voliť. Pripomenula to dnes maďarská tlačová agentúra MTI, ktorá zdôraznila, že zahraniční Maďari budú môcť odovzdať svoj hlas iba na stranícke kandidátky, individuálnych kandidátov voliť nebudú môcť.

V súvislosti s uvedenou zmenou volebného zákona, ktorú schválil maďarský parlament vlani 23. decembra, oslovila MTI maďarské politické strany s otázkou, akú stratégiu vo voľbách použijú, ako povedú kampaň u zahraničných Maďarov a čo očakávajú.

Gergely Gulyás z vládneho Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz rozšírenie volebného práva aj na zahraničných Maďarov zdôvodnil tým, že všetci maďarskí občania, nech žijú kdekoľvek, majú mať právo na to, aby mohli ovplyvniť otázky týkajúce sa osudu maďarského národa.

„Maďarskí občania žijúci v zahraničí aj bez zvláštnej kampane dokážu posúdiť činnosť vládnych strán a opozičných strán. Pre nich sú dôležité postoje jednotlivých strán k národnej politike, susedskej politike či k menšinovým právam,“ konštatoval politik Fideszu.

Podľa tlačového oddelenia vládnej Kresťansko-demokratickej ľudovej strany (KDNP) stratégia i kampaň KDNP bude spoločná s Fideszom. V kampani sa objavia kresťanskodemokratické špecifiká, pričom dôležitú úlohu v nej zohrá vicepremiér Zsolt Semjén, ktorý je aj vo vláde zodpovedný za národnú politiku, píše sa vo vyhlásení KDNP.

Podpredseda opozičného Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik Zoltán Balczó zdôraznil, že presadzovanie záujmov zahraničných Maďarov, udržiavanie stykov s nimi a prezentovanie ich problémov na domácich a zahraničných fórach pre Jobbik nie je kampaňovou záležitosťou.

Podľa Balczóa by bolo potrebné prekonzultovať pred voľbami s legitímnymi predstaviteľmi zahraničných Maďarov možnú intenzitu kampane, ktorá by dostatočne zabezpečila spoznať ciele maďarských politických subjektov, ale by neuškodila situácii Maďarov v krajine ich bydliska.

Opozičná strana Politika môže byť iná (LMP) sa bude usilovať o hlasy zahraničných Maďarov bez toho, aby generovala konflikty, ktoré vyvolali iné maďarské parlamentné strany vo vzťahu k spoločenstvám zahraničných Maďarov. Podľa poslanca LMP Dávida Dorosza LMP nechce vládnuť nad zahraničnými Maďarmi, nechce im diktovať z Budapešti, ale spolupracovať s nimi tak, aby boli zohľadnené ich skúsenosti z krajiny ich bydliska.

Maďarská socialistická strana (MSZP) v tejto súvislosti oznámila iba toľko, že socialisti pri príprave na parlamentné voľby zohľadnia záujmy všetkých oprávnených voličov.

Predseda SMK József Berényi po skončení desiateho zasadania Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT) vlani v novembri v Budapešti pre TASR povedal: "Nás sa to netýka. Týka sa to Maďarov, ktorí žijú v Rumunsku, v Srbsku a v iných štátoch, nakoľko my nemôžeme získať maďarské občianstvo bez toho, aby sme stratili slovenské občianstvo, a tak tým pádom sa nás to vôbec netýka, lebo nemôžme hlasovať, ak nie sme občania Maďarskej republiky“.