Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Štrasburg skúma možnosti, ako nepochovať útočníka z vianočných trhov

Na nedatovanej snímke Chérif Chekatt, údajný strelec na vianočných trhoch v Štrasburgu 11. decembra 2018. Foto: TASR/AP

Denník Le Parisien dodal, že príbuzní útočníka Chérifa Chekatta zatiaľ nepodali žiadosť o pochovanie jeho tela. Mesto by ju podľa Fontanela mohlo aj odmietnuť.

Štrasburg 19. decembra (TASR) - Radnica francúzskeho mesta Štrasburg skúma možnosti pre vydanie nesúhlasného stanoviska k prípadnému pochovaniu tela páchateľa útoku, ktorý sa na miestnych vianočných trhoch odohral 11. decembra a vyžiadal si päť obetí na životoch.

Námestník primátora Alain Fontanel sa vo vysielaní televízie France 3 Alsace vyjadril, že pre telesné "pozostatky teroristu, ktorý zaútočil na naše mesto, nie je (v Štrasburgu) miesto".

Denník Le Parisien dodal, že príbuzní útočníka Chérifa Chekatta zatiaľ nepodali žiadosť o pochovanie jeho tela. Mesto by ju podľa Fontanela mohlo aj odmietnuť s odvolaním sa na obavy z narušenia verejného poriadku, ktoré by Chekattov hrob v meste mohol vyvolať.

Fontanel dodal, že príbuzní môžu požiadať o pochovanie tela aj v inom meste Francúzska, prípadne i v cudzine - o to viac, že Chekatt sa síce narodil v Štrasburgu, ale jeho rodičia sú pôvodom z Alžírska.

Denník Le Parisien, ktorý o tom informoval, však súčasne upozornil, že Fontanelovo stanovisko nemá oporu v zákone. Podľa zákona totiž radnica nemôže odmietnuť pochovať pozostatky človeka, ktorý sa v danom meste narodil.

Le Parisien pripomenul, že Štrasburg nie je prvým francúzskym mestom, ktorá sa zaoberá pochovaním tela páchateľa teroristického útoku.

Od útoku Mohammeda Meraha v roku 2012 sa totiž takáto dilema vo Francúzsku riešila už viac ako 20-krát - po tom, ako džihádistov (či už francúzskych, zahraničných, alebo s dvojitým občianstvom) zlikvidovali bezpečnostné zložky alebo prišli o život pri samovražedných atentátoch. Pochovanie ich tiel vyvolalo diskusiu nielen z pohľadu práva, ale aj náboženstva či diplomacie.

Le Parisien pripomenul, že po mnohých prieťahoch Alžírsko svojho času napokon odmietlo prijať Merahovo telo, ktoré bolo následne pochované na cintoríne na predmestí mesta Toulouse, a to za veľmi prísnych bezpečnostných opatrení.