Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Stratilo sa ďalšie malajzijské lietadlo, pátranie pre tmu prerušili

Lietadlo Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia na archívnej fotke z 9, mája 2014. Foto: TASR/AP

Na palube lietadla sa nachádzalo 155 pasažierov a sedem členov posádky.

Jakarta 28. decembra (TASR) - Indonézske orgány prerušili pre tmu pátranie po lietadle Airbus A320-200 malajzijskej spoločnosti AirAsia so 162 ľuďmi na palube, ktoré dnes v noci stratilo spojenie so strediskom riadenia letovej prevádzky v Jakarte a zmizlo niekde nad Jávskym morom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Katastrofálny rok malajzijskej leteckej dopravy

Incident završuje katastrofálny rok pre malajzijskú leteckú prepravu. Národný prepravca Malaysia Airlines stratil tohto roku dve lietadlá Boeing 777-200ER. Let číslo MH370 s 239 ľuďmi na palube na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol 8. marca. Lietadlo sa doteraz nenašlo. Ďalšie lietadlo s letovým označením MH17 sa zrútilo 17. júla na východnej Ukrajine, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Kyjev tvrdí, že lietadlo zostrelili proruskí separatisti raketou zem-vzduch, podľa Moskvy lietadlo pravdepodobne zostrelila ukrajinská stíhačka.
Piloti stroja Airbus A320-200 s letovým číslom QZ 8501 smerujúceho z indonézskej Surabaye do Singapuru požiadali riadiace stredisko v Jakarte o zmenu trasy. Zakrátko na to, o 06.17 h miestneho času (0.17 h SEČ), stratilo stredisko s lietadlom kontakt. V tom čase sa lietadlo nachádzalo nad Jávskym morom, niekde medzi ostrovmi Borneo a Jáva.

Na palube lietadla sa nachádzalo 155 pasažierov a sedem členov posádky. Čo sa týka národností cestujúcich, 156 ľudí bolo z Indonézie, traja z Južnej Kórei, a po jednej osobe zo Singapuru, Británie, Malajzie a Francúzska.

Pátranie po lietadle, do ktorého sa okrem Indonézie zapojili aj Singapur a Malajzia, prerušili dnes o 17.30 h miestneho času (11.30 h SEČ) a pokračovať v ňom budú zajtra od 07.00 h miestneho času.

Lietadlo malo pristáť v Singapure o 8.30 hod. tamojšieho času. Internetová stránka singapurského letiska Changi ešte niekoľko hodín po strate kontaktu s lietadlom uvádzala, že let meškal.

Indonézske úrady medzitým spustili pátraciu akciu, do ktorej sa zapojili aj singapurské vzdušné sily a námorníctvo.

Šéf AirAsia odmietol špekulovať o osude nezvestného lietadla

Výkonný riaditeľ nízkonákladovej leteckej spoločnosti AirAsia dnes vyhlásil, že nechce špekulovať o tom, čo sa stalo s nezvestným lietadlom so 162 ľuďmi na palube a sústredí svoju pozornosť na rodiny cestujúcich a posádky.

"V tejto chvíli nevieme, čo sa stalo. Nešpekulujme o tom," zdôraznil Tony Fernándes na tlačovej konferencii na medzinárodnom letisku Juanda v druhom najväčšom indonézskom veľkomeste Surabaja, ktoré je metropolou provincie Východná Jáva.

"Našou starosťou teraz sú rodiny a najbližší príbuzní... Samozrejme to je pre nás veľký otras," dodal riaditeľ.


USA ponúkli pomoc

Spojené štáty sú pripravené pomôcť s pátraním po nezvestnom lietadle AirAsia, ktoré stratilo kontakt s leteckými dispečermi počas letu z Indonézie do Singapuru, uviedlo dnes americké ministerstvo zahraničných vecí.

"Orgány v regióne už vedú pátranie po zmiznutom lietadle. Podobne ako v minulosti USA sú pripravené pomôcť akýmkoľvek spôsobom, ktorý bude nápomocný," citovala ministerstvo tlačová agentúra Reuters.

Washington súčasne potvrdil, že žiaden zo 155 cestujúcich na palube nezvestného letu necestoval s americkým pasom.

Hovorca americkej Národnej rady pre bezpečnosť dopravy (NTSB), ktorá vyšetruje veľké dopravné nehody, predtým vyhlásil, že rada monitoruje situáciu okolo nezvestného letu AirAsia číslo QZ8501 a je pripravená v prípade potreby poskytnúť indonézskym orgánom pomoc.

Príbuzní pasažierov nezvestného letu AirAsia QZ8501 zo Surabaye do Singapuru plačú pri čakaní na najnovšie správy na medzinárodnom letisku Juanda v Surabaye vo Východnej Jáve 28. decembra 2014. Lietadlo malajzijskej nízkonákladovej spoločnosti AirAsia so 162 ľuďmi na palube smerujúce z indonézskej Surabaye do Singapuru stratilo dnes ráno 28. decembra kontakt s letovou kontrolou v Jakarte. Incident završuje katastrofálny rok pre malajzijskú leteckú prepravu. Národný prepravca Malaysia Airlines stratil tohto roku dve lietadlá Boeing 777-200ER. Let číslo MH370 s 239 ľuďmi na palube na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol 8. marca. Lietadlo sa doteraz nenašlo. Ďalšie lietadlo s letovým označením MH17 sa zrútilo 17. júla na východnej Ukrajine, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Kyjev tvrdí, že lietadlo zostrelili proruskí separatisti raketou zem-vzduch, podľa Moskvy lietadlo pravdepodobne zostrelila ukrajinská stíhačka.
Foto: TASR/AP



Príbuzní pasažierov lietadla letu MH370 leteckej spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré zmizlo 8. marca 2014, sledujú správy o zmiznutí lietadla malajzijskej nízkonákladovej spoločnosti AirAsia so 162 ľuďmi na palube smerujúce z indonézskej Surabaye do Singapuru v Pekingu 28. decembra 2014. Incident završuje katastrofálny rok pre malajzijskú leteckú prepravu. Národný prepravca Malaysia Airlines stratil tohto roku dve lietadlá Boeing 777-200ER. Let číslo MH370 s 239 ľuďmi na palube na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol 8. marca. Lietadlo sa doteraz nenašlo. Ďalšie lietadlo s letovým označením MH17 sa zrútilo 17. júla na východnej Ukrajine, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Kyjev tvrdí, že lietadlo zostrelili proruskí separatisti raketou zem-vzduch, podľa Moskvy lietadlo pravdepodobne zostrelila ukrajinská stíhačka.
Foto: TASR/AP


Cestujúci stoja v rade určenom pre malajzijskú nízkonákladovú spoločnosti AirAsia na letisku v Singapure 28. decembra 2014. Lietadlo malajzijskej nízkonákladovej spoločnosti AirAsia so 162 ľuďmi na palube smerujúce z indonézskej Surabaye do Singapuru stratilo dnes ráno 28. decembra kontakt s letovou kontrolou v Jakarte. Incident završuje katastrofálny rok pre malajzijskú leteckú prepravu. Národný prepravca Malaysia Airlines stratil tohto roku dve lietadlá Boeing 777-200ER. Let číslo MH370 s 239 ľuďmi na palube na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol 8. marca. Lietadlo sa doteraz nenašlo. Ďalšie lietadlo s letovým označením MH17 sa zrútilo 17. júla na východnej Ukrajine, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Kyjev tvrdí, že lietadlo zostrelili proruskí separatisti raketou zem-vzduch, podľa Moskvy lietadlo pravdepodobne zostrelila ukrajinská stíhačka.
Foto: TASR/AP


Príbuzný pasažierov lietadla letu MH370 leteckej spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré zmizlo 8. marca 2014, sleduje správy o zmiznutí lietadla malajzijskej nízkonákladovej spoločnosti AirAsia so 162 ľuďmi na palube smerujúce z indonézskej Surabaye do Singapuru v Pekingu 28. decembra 2014. Incident završuje katastrofálny rok pre malajzijskú leteckú prepravu. Národný prepravca Malaysia Airlines stratil tohto roku dve lietadlá Boeing 777-200ER. Let číslo MH370 s 239 ľuďmi na palube na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol 8. marca. Lietadlo sa doteraz nenašlo. Ďalšie lietadlo s letovým označením MH17 sa zrútilo 17. júla na východnej Ukrajine, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Kyjev tvrdí, že lietadlo zostrelili proruskí separatisti raketou zem-vzduch, podľa Moskvy lietadlo pravdepodobne zostrelila ukrajinská stíhačka.
Foto: TASR/AP


Ľudia kráčajú okolo informačnej tabule, ktorá tabuľa ukazuje príbuzným a známym letu QZ 8501, kde sa majú zhromaždiť na letisku v Singarure, 28. decembra 2014.Lietadlo malajzijskej nízkonákladovej spoločnosti AirAsia so 162 ľuďmi na palube smerujúce z indonézskej Surabaye do Singapuru stratilo dnes ráno 28. decembra kontakt s letovou kontrolou v Jakarte. Podľa predstaviteľa indonézskeho ministerstva dopravy piloti stroja Airbus A320-200 s letovým číslom QZ 8501 požiadali riadiace stredisko v Jakarte o zmenu trasy. Zakrátko na to stratilo stredisko s lietadlom kontakt. Vtedy sa lietadlo nachádzalo nad Jávskym morom, medzi ostrovmi Borneo a Jáva. V oblasti bolo oblačné počasie. Incident završuje katastrofálny rok pre malajzijskú leteckú prepravu. Národný prepravca Malaysia Airlines stratil tohto roku dve lietadlá Boeing 777-200ER. Let číslo MH370 s 239 ľuďmi na palube na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol 8. marca. Lietadlo sa doteraz nenašlo. Ďalšie lietadlo s letovým označením MH17 sa zrútilo 17. júla na východnej Ukrajine, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Kyjev tvrdí, že lietadlo zostrelili proruskí separatisti raketou zem-vzduch, podľa Moskvy lietadlo pravdepodobne zostrelila ukrajinská stíhačka.
Foto: TASR/AP


Pasažieri čakajú v rade na odbavenie letu v check-in AirAsia na medzinárodnom letisku Changi v Singapure 28. decembra 2014.Lietadlo malajzijskej nízkonákladovej spoločnosti AirAsia so 162 ľuďmi na palube smerujúce z indonézskej Surabaye do Singapuru stratilo dnes ráno 28. decembra kontakt s letovou kontrolou v Jakarte. Incident završuje katastrofálny rok pre malajzijskú leteckú prepravu. Národný prepravca Malaysia Airlines stratil tohto roku dve lietadlá Boeing 777-200ER. Let číslo MH370 s 239 ľuďmi na palube na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol 8. marca. Lietadlo sa doteraz nenašlo. Ďalšie lietadlo s letovým označením MH17 sa zrútilo 17. júla na východnej Ukrajine, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Kyjev tvrdí, že lietadlo zostrelili proruskí separatisti raketou zem-vzduch, podľa Moskvy lietadlo pravdepodobne zostrelila ukrajinská stíhačka.
Foto: TASR/AP