Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Súvislosť vraždy strážnika jadrového zariadenia s terorizmom vylúčili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prokuratúra takisto poprela správy médií, že strážnikovi ktosi ukradol preukaz umožňujúci vstup do jadrového zariadenia.

Brusel 27. marca (TASR) - Dva dni po bombových útokoch na letisku a v preplnenom metre v Bruseli, kde v utorok 22. marca zahynulo 31 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia, zavraždili strážnika zamestnaného v belgickom jadrovom zariadení v oblasti mesta Charleroi - miestny prokurátor však v sobotu vylúčil súvislosť s militantmi. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Prokuratúra v Charleroi takisto poprela správy médií, že strážnikovi ktosi ukradol preukaz umožňujúci vstup do jadrového zariadenia a že vstupnú kartu deaktivovali, keď bola zistená jej krádež. Uviedla to belgická televízna stanica VTM.

Prokuratúra sa odmietla k záležitosti vyjadriť, keď ju oslovila agentúra Reuters.

Noviny Le Soir napísali, že muž bol strážnikom v belgickom štátnom ústave pre rádioaktívne prvky v meste Fleurus, južne od Bruselu.

Policajná hovorkyňa povedala, že sa k prípadu nemôže vyjadriť, pretože vyšetrovanie stále prebieha.

Ešte vo štvrtok 24. marca denník La Derniere Heure informoval, že samovražední útočníci, ktorí odpálili 22. marca bomby na letisku a stanici metra v Bruseli, pôvodne zvažovali útok na jadrové zariadenie. Policajné zásahy spojené so zatýkaním podozrivých radikálov ich však zrejme prinútili zmeniť svoje plány.

Po utorkových útokoch silnejú aj obavy, že militanti sa možno snažia získať jadrový materiál na výrobu ničivej zbrane.

Belgickí kriminalisti v rámci vyšetrovania po vlaňajších teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra našli v jednom z prehľadávaných bytov videozáznam z kamery, ktorá slúžila na sledovanie pohybu riaditeľa belgického programu jadrového výskumu.

Video trvajúce niekoľko hodín zachytávalo vchod do domu na severe Belgicka a príchody a odchody riaditeľa programu jadrového výskumu.