Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Pád strechy obchodného domu v Rige má už 51 obetí

V Rige spadla strecha Foto: Youtube

Medzi zranenými je aj desať hasičov, ktorí prišli na pomoc po oznámení o zrútení sa časti strechy.

Riga 22. novembra (TASR) - Už na 51 sa zvýšil dnes večer počet obetí, ktoré si vyžiadalo štvrtkové zrútenie veľkej časti strechy na supermarkete v lotyšskom hlavnom meste Riga. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Zranenia utrpelo 35 ľudí, z ktorých je 28 hospitalizovaných. Sú medzi nimi aj desiati hasiči, ktorých traja kolegovia prišli pri záchranných prácach o život.

Podľa DPA nie je na mieste katastrofy, kde budú záchranné práce pokračovať bez prerušenia najmenej do sobotňajšieho rána, ani naďalej jasné, koľko ľudí sa ešte nachádza pod troskami.

Nasadené sily by tu mali prehľadať ešte okolo 400 metrov štvorcových z celkovej plochy približne 1500 metrov štvorcových, na ktorom sú trosky.

Na mieste nešťastia sa dnes večer zhromaždili napriek mrazivému počasiu a hustej hmle viacerí príbuzní nezvestných, celkovo okolo 100 občanov.

V celej Rige sa rozozneli vo večerných hodinách zvony na pamiatku obetí. Miestni občania kládli kvety a zanechávali listy pri pamätníku slobody v centre lotyšskej metropoly.



Záchranári žiadali príbuzných, aby v čase, keď na chvíľu zastavili všetky stroje a zariadenia a znížil sa hluk, prezváňali svojich príbuzných, ktorí v troskách obchodného domu uviazli.

Záchranné práce pokračovali pomalým tempom, pretože podľa polície sú trosky budovy nestabilné a hrozí, že sa pri posunutí nesprávnych častí zosypanej stavby zrúti jej zvyšok ako "dom z karát".

Budovu v husto obývanej oblasti lotyšskej metropoly medzi centrom mesta a letiskom dostavali v novembri 2011. Priestory si prenajímala litovská obchodná sieť Maxima.