Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Stredajšie búrky si v Maďarsku vyžiadali jednu obeť

Ilustračné foto Foto: TASR - Kubo Matejovič, Záhorí.sk

Záchranári v stredu popoludní zasahovali v súvislosti s búrkou v 189 prípadoch, a to najmä na území Budapešti a v jej okolí.

Budapešť 9. júla (TASR) - Jednu obeť a 29 zranených si vyžiadali intenzívne búrky, ktoré v stredu popoludní zasiahli územie Maďarska. Agentúru MTI o tom dnes informoval zástupca hovorcu Celoštátneho riaditeľstva úradu ochrany proti katastrofám Dániel Mukics.

V budapeštianskom XIX. obvode zomrel obyvateľ obytného domu, ktorého v zatopenej pivnici zasiahol elektrický prúd. Zranenia utrpeli vo väčšine prípadov chodci a cestujúci v autách, na ktorých popadali vyvrátené stromy a padajúce konáre.

Záchranári v stredu popoludní zasahovali v súvislosti s búrkou v 189 prípadoch, a to najmä na území Budapešti a v jej okolí. Predtým ich však volali aj kvôli nevoľnostiam z horúčav: ošetrili takmer 900 pacientov.

Hasičov na pomoc pri odstraňovaní vyvrátených stromov a popadaných konárov a pri odčerpávaní vody zo zaplavených pivníc a podchodov, ale aj k poškodeným komínom a strešným konštrukciám volali celkom vo vyše 3500 prípadoch. Vyše 2000 prípadov núdzového volania zaznamenali v hlavnom meste.

Dodávka elektriny vplyvom porúch spôsobených búrkou bola prerušená najmä vo Fejérskej župe.

Problémy so železničnou dopravou následkom búrok zaznamenali na budapeštianskej Východnej stanici (Keleti pályaudvar), kde museli prerušiť premávku na viacerých koľajniciach, ktoré boli zasypané sutinou. Vlakové spoje hlavného mesta s Miškovcom a Szolnokom meškajú okolo pol hodiny a spoje medzi Budapešťou a Gödöllö dnes úplne zrušili, informovala štátna železničná spoločnosť Máv.