Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Stredná Európa sa stala perifériou EÚ, tvrdí šéf maďarského parlamentu

Na snímke predseda maďarského parlamentu László Kövér na neoficiálnej návšteve v Košiciach 19. augusta 2013. László Kövér, člen vládneho Fideszu. Foto: FOTO TASR/František Iván

V uplynulom štvrťstoročí sa z krajín strednej Európy z politického a hospodárskeho hľadiska stala z periférie Sovietskeho zväzu periféria Európskej únie, vyhlásil dnes šéf parlamentu László Kövér.

Budapešť 5. decembra (TASR) - V uplynulom štvrťstoročí sa z krajín strednej Európy z politického a hospodárskeho hľadiska stala z periférie Sovietskeho zväzu periféria Európskej únie, vyhlásil dnes podľa agentúry MTI predseda maďarského parlamentu László Kövér.

Ilúzie obyvateľov krajín Karpatskej kotliny, stratené po zmene režimu, sú podľa jeho slov priamo úmerné získaným skúsenostiam. Pojmy "centrum" a "periféria" nie sú iba imaginárnymi politologickými pojmami, ale existujúcou politickou praxou, zdôraznil Kövér v úvode pracovného zasadania Fóra maďarských poslancov Karpatskej kotliny (KMKF) v Budapešti.

"Aj napriek strateným ilúziám bolo uplynulých 25 rokov pre ľud krajín Karpatskej kotliny kvalitatívnou zmenou, ku ktorej ich nikto neprinútil zbraňami, ale sami si zvolili túto cestu. Žiadali o členstvo, pričom dúfali, že aj napriek tomu, že budeme perifériou, bude na základe vytrvalého a demokratického politického boja možné rozšíriť právo na sebaurčenie a bude možné presadzovať národné záujmy," konštatoval predseda parlamentu.

Ako dodal, teraz však hrozí, že aj samotná EÚ sa stane politickou i hospodárskou perifériou. "Ak Európa stratí schopnosť presadzovať svoje záujmy a podriadi sa vonkajším hospodárskym a vojenským záujmom, stratí možnosť sebaurčenia. Potom aj na nás, v krajinách periférie, budú čakať zlé časy," zdôraznil Kövér.

KMKF je fórum poslancov maďarského parlamentu, maďarských poslancov v Európskom parlamente, ako aj poslancov parlamentov maďarskej národnosti a samospráv z krajín susediacich s Maďarskom, vrátane Slovenska. Fórum vzniklo v decembri 2004; poslanci sa stretávajú raz ročne.