Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Silné zemetrasenie v Japonsku si vyžiadalo jednu obeť a 13 zranených

Na snímke je auto rozdrvené zrúteným domom po silnom zemetrasení v meste Suzu, prefektúra Išikawa, severné Japonsko, piatok 5. mája 2023. Foto: TASR/AP

Japonská železničná spoločnosť uviedla, že rýchlovlaky spájajúce mestá Tokio a Kanazawa v prefektúre Išikawa dočasne prestali premávať, aby sa mohli vykonať bezpečnostné kontroly.

Tokio 5. mája (TASR) - Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,2, ktoré v piatok zasiahlo strednú časť Japonska, si vyžiadalo najmenej jednu obeť a 13 zranených. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami vydané nebolo. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AP.

Zemetrasenie postihlo prefektúru Išikawa na západnom pobreží hlavného japonského ostrova Honšú, uviedla americká geologická služba USGS. Japonský meteorologický úrad stanovil magnitúdu na 6,5 a oznámil, že otrasy vznikli v hĺbke približne 12 kilometrov.

Hlásený bol jeden mŕtvy a najmenej 13 zranených v meste Suzu ležiacom na severnom cípe polostrova Noto v prefektúre Išikawa, informoval predstaviteľ mesta. Povedal, že poškodených bolo šesť domov a dážď by mohol okrem toho spustiť aj zosuvy pôdy.

Predstaviteľ nespresnil, ako uvedený človek zahynul, ale protipožiarna služba hlásila, že našla osobu bez známok života po páde z rebríka. Služba doplnila, že ďalší človek utrpel zranenia, keď naň spadla skriňa.

Hovorca vlády Hirokazu Macuno oznámil, že prišli správy o ďalších poškodených budovách, ale podrobnosti neboli bezprostredne známe. Nie sú hlásené ani škody na dvoch jadrových elektrárňach nachádzajúcich sa v tejto oblasti, dodal.

Japonská železničná spoločnosť uviedla, že rýchlovlaky spájajúce mestá Tokio a Kanazawa v prefektúre Išikawa dočasne prestali premávať, aby sa mohli vykonať bezpečnostné kontroly.

Japonsko je jednou z krajín sveta najviac náchylných na zemetrasenia. Obrovské zemetrasenie na severovýchode krajiny v roku 2011 vyvolalo ničivé vlny cunami a voda zaplavila aj chladiace systémy v jadrovej elektrárni Fukušima, čo viedlo k najhoršej jadrovej katastrofe od čias Černobyľu.