Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Stredné školy vo Francúzsku a v Británii čelia anonymným hrozbám

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vyučovanie bolo dnes ráno zrušené na troch najprestížnejších stredných školách v Paríži - na lýceách markíza de Condorceta, Henricha IV. a Ľudovíta Veľkého.

Brusel 1. februára (TASR) - Tri prestížne parížske lýceá a šesť škôl vo francúzskom Lyone museli dnes uzavrieť v súvislosti s anonymnými hrozbami teroristických útokov. Za necelý týždeň došlo v Francúzsku a v Británii už k trom podobným poplachom, uviedla tlačová agentúra Belga.

Vyučovanie bolo dnes ráno zrušené na troch najprestížnejších stredných školách v Paríži - na lýceách markíza de Condorceta, Henricha IV. a Ľudovíta Veľkého.

Išlo o reakciu na anonymné telefonické hrozby, ktoré varovali pred teroristickými útokmi. "Všetci zomrú," uviedla neznáma osoba v telefonickom odkaze.

Tri uvedené lýceá, ako aj prestížna Francúzska Rímska škola (EFR), sa stali terčom nešpecifikovaných teroristických hrozieb aj minulý týždeň. Polícia zakaždým vykonala podrobné prehliadky a nenašla nič podozrivé. Podobný scenár a v rovnakých dňoch (utorok a štvrtok) bol zaznamenaný aj v oblasti anglického Birminghamu.

Okrem Paríža bola dnes z rovnakých dôvodov v pohotovosti aj polícia v Lyone, kde štyri lýcea a ďalšie dve stredné školy prijali anonymný oznam o hroziacich bombových útokoch.

Britské úrady museli aj dnes kvôli hrozbám útokov zavrieť osem škôl - šesť v oblasti West Midlands a dve v škótskom meste Glasgow.