Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Stredoafrické ženy sa rozhodli zastaviť násilie protestom ´hore bez´

Ilustračné foto Foto: Web

Ako s odvolaním sa na očitých svedkov informovala agentúra AP, účastníčky protestnej akcie vyhlásili, že chcú, aby ich pochod priniesol prekliatie tým, ktorí sú zodpovední za sektárske násilnosti.

Bangui 23. novembra (TASR) - Stovky do pol pása nahých žien pochodovali v sobotu ulicami mesta Zemio v Stredoafrickej republike, aby protestovali proti eskalácii sektárskeho násilia.

Ako s odvolaním sa na očitých svedkov informovala agentúra AP, účastníčky protestnej akcie vyhlásili, že chcú, aby ich pochod priniesol prekliatie tým, ktorí sú zodpovední za násilnosti.

Boje medzi kresťanskými a moslimskými milíciami v Stredoafrickej republike si za niečo vyše rok vyžiadali životy už najmenej 5000 ľudí. Ďalšie tisíce opustili svoje domovy. Tento týždeň sa násilnosti dostali aj do Zemia, odkiaľ hlásia okolo desať zranených. Mnoho obyvateľov mesta, kde žijú kresťania aj moslimovia, pred násilnosťami ušlo.

Stredoafrickú republiku sužuje násilie od vlaňajšieho marcového prevratu, za ktorým stálo moslimské hnutie Séléka vedené Michelom Djotodiom. V tejto prevažne kresťanskej krajine sa potom Djotodia vyhlásil za prvého moslimského prezidenta. V polovici januára však pod tlakom susedných štátov odstúpil, lebo nedokázal zastaviť násilnosti vyvolané spormi medzi moslimskou menšinou a kresťanskou väčšinou.

OSN odhaduje, že kvôli bojom muselo svoje domovy opustiť vyše 650.000 ľudí, asi 300.000 z nich utieklo do susedných krajín.

Obe strany sporu sa vzájomne obviňujú z vojnových zločinov vrátane etnických čistiek. V krajine, kde pretrváva riziko vypuknutia genocídy ako v Rwande, pôsobí teraz kontingent francúzskych vojakov, 800 vojakov z ďalších európskych krajín a 6500 vojakov misie Africkej únie. Humanitárnu pomoc v súčasnosti potrebujú podľa OSN už takmer všetci z 4,6 milióna obyvateľov krajiny.