Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Stredoamerické štáty sa dohodli na odchode uviaznutých Kubáncov do USA

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Už niekoľko týždňov sa najmenej 8000 migrantov z Kuby snaží dostať z Kostariky, kde uviazli po tom, čo susedná Nikaragua uzavrela svoje hranice a tým zabránila v ich ďalšej ceste do Spojených štátov.

San José 29. decembra (TASR) - Stredoamerické štáty uzavreli dohodu, na základe ktorej budú môcť prvé tisícky uviaznutých kubánskych migrantov pokračovať vo svojej ceste do Spojených štátov. O výsledkoch pondelňajšieho diplomatického rokovania v Guatemale informovali v noci nadnes predstavitelia vlád stredoamerických štátov.

Kostarické ministerstvo zahraničných vecí podľa agentúry AP oznámilo, že v januári sa uskutoční prvá letecká preprava nešpecifikovaného množstva kubánskych migrantov z Kostariky do Salvádoru, odkiaľ budú pokračovať v autobusoch smerom do Mexika a USA.

Vlády Guatemaly ani Kostariky bližšie informácie zatiaľ neposkytli.

Už niekoľko týždňov sa najmenej 8000 migrantov z Kuby snaží dostať z Kostariky, kde uviazli po tom, čo susedná Nikaragua uzavrela svoje hranice a tým zabránila v ich ďalšej ceste do Spojených štátov. Kubáncov nechcú pustiť na svoje územie ani Guatemala a Belize.