Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 9. jún 2024Meniny má Stanislava
< sekcia Zahraničie

Stredoázijské krajiny postihli rozsiahle výpadky elektriny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Výpadky sa dotkli Kazachstanu, Kirgizska a Uzbekistanu.

Alma-Ata 25. januára (TASR) - Milióny ľudí zostali v utorok bez dodávok elektriny po tom, čo tri stredoázijské štáty postihli rozsiahle výpadky v dôsledku nešpecifikovaného incidentu. Výpadky sa dotkli Kazachstanu, Kirgizska a Uzbekistanu, informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Prerušenie dodávok elektrického prúdu postihlo kirgizské hlavné mesto Biškek i uzbeckú metropolu Taškent, ako aj kazašské ekonomické centrum Alma-Ata okolo poludnia miestneho času. Tamojšie médiá a predstavitelia uviedli, že výpadky sa rozšírili aj do okolitých provincií týchto troch krajín.

Uzbecké ministerstvo pre energetiku vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram uviedlo, že výpadky elektriny boli spôsobené poruchou na kazašskej elektrickej rozvodnej sieti, píše AFP.

"Uzbecká elektrická sieť, ktorá je napojená na jednotnú elektrickú sieť, bola poškodená výsledkom nehody vedúcej k náhlym zmenám napätia a frekvencie na 530 vedeniach z Kazachstanu," dodalo ministerstvo.

Hovorca kirgizského ministerstva energetiky agentúre AFP telefonicky uviedol, že napájanie zlyhalo "kvôli nehode v regionálnej energetickej sieti".

Kazašský národný poskytovateľ elektrickej energie KEGOS v stanovisku uviedol, že "v dôsledku výraznej núdzovej nerovnováhy vytvorenej energetickým systémom Strednej Ázie (Uzbekistan, Kirgizsko) došlo k nárastu výkonu pre tranzit elektriny" medzi sieťami v Kazachstane.

Ruská tlačová agentúra RIA Novosti napísala, že letisko v Alma-Ate, kde sa výpadky elektriny nedotkli celého mesta, naďalej funguje normálne. Letisko v uzbeckej metropole Taškent však v dôsledku výpadku prestalo prijímať prichádzajúce lety.

Korešpondent agentúry AFP uviedol, že prestalo fungovať aj taškentské metro, ktoré je najväčšie v regióne.

Letisko v kirgizskom hlavnom meste Biškek pokračovalo v prevádzke v obmedzenej kapacite, uviedli tamojšie médiá s odvolaním sa na predstaviteľov letiska.