Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Strelec z Orlanda bol v hľadáčiku FBI. Bol členom Dáišu

Policajti s rodinnými príslušníkmi čakajú na ulici po streľbe v nočnom klube v Orlande 12. júna 2016. Foto: TASR/AP

Pri streľbe v nočnom gay klube na Floride zahynulo 50 ľudí. Streľba sa tak zaradila k najtragickejším udalostiam svojho druhu v dejinách USA.

Orlando 12. júna (TASR) - Päťdesiat mŕtvych a 53 zranených si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v noci nadnes v nočnom gay klube Pulse v meste Orlando v americkom štáte Florida. O aktualizovanom počte obetí informoval dnes na tlačovej konferencii starosta Orlanda Buddy Dyer. Streľba v Orlande sa tak zaradila k najtragickejším udalostiam svojho druhu v dejinách USA. Páchateľ streľby bol členom Islamského štátu (IS). Tvrdí to tlačová agentúra Amak blízka tejto extrémistickej organizácii.

Dyer ďalej uviedol, že muž bol vyzbrojený ručnou strelnou zbraňou a puškou AR-15, ktorá má široké civilné, ale aj armádne využitie (armádne verzie majú označenie M16 a M4).

Člen Dáišu

Páchateľ streľby bol členom Islamského štátu (IS). Tvrdí to tlačová agentúra Amak blízka tejto extrémistickej organizácii.

Vyhlásenie zachytila organizácia SITE monitorujúca aktivity militantných džihádistov na internete, uviedla agentúra DPA.

Agentúra Amak zverejnila bleskovú správu, podľa ktorej bol strelec z Orlanda "bojovníkom Islamského štátu".

Podľa doterajších poznatkov sa Omar Mateen narodil v roku 1986 v New Yorku, jeho rodičia však pochádzajú z Afganistanu. Na trvalý pobyt bol naposledy prihlásený v meste Port St. Lucie ležiacom približne 170 kilometrov juhovýchodne od Orlanda.

V hladáčiku FBI

Terorizmus a zločin z nenávisti
Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama dnes oznámil, že streľba z gay klubu v Orlande sa vyšetruje ako teroristický čin a zločin z nenávisti.

"Vieme dosť na to, aby sme mohli povedať, že išlo o akt terorizmu a akt nenávisti," povedal počas krátkeho vystúpenia v Bielom dome Obama, ktorého citovala agentúra DPA.

Prezident zdôraznil, že útok na ktoréhokoľvek občana USA je útokom na všetkých Američanov.

Podľa nich sa FBI o Omara Mateena zaujímala ako o jedného zo stoviek priaznivcov teroristickej skupiny Islamský štát (IS).

Zatiaľ však neexistujú žiadne spoľahlivé dôkazy o tom, či bol masaker v Orlande politicky alebo nábožensky motivovaný, alebo išlo o prejav nenávisti voči homosexuálom.

Predstaviteľ FBI na tlačovej konferencii v Orlande povedal, že existujú indície o tom, že podozrivý sa prikláňal k určitej ideológii, nedá sa to však s istotou povedať.

Televízia NBC News večer s odvolaním sa na nemenované justičné zdroje informovala, že strelec z Orlanda zatelefonoval krátko pred masakrom na núdzovú linku 911 a povedal, že prisahal vernosť vodcovi IS. Ďalšie podrobnosti neuviedla.

Exmanželka údajného páchateľa, ktorá sa s ním rozviedla v roku 2011, denníku Washington Post povedala, že jej bývalý muž bol psychicky nestabilnou a násilnou osobou.

Často ju bil a nebol veľmi pobožný.






Jeho otec v telefonickom rozhovore pre televíziu NBC News povedal, že Omar bol ženatý a má trojročného syna. Údajne ho nahnevalo, keď pred dvoma týždňami videl v centre Miami dvoch bozkávajúcich sa mužov. Preto nevylučuje, že táto udalosť ho mohla motivovať k jeho činu. Podľa neho však Omar nekonal z náboženských dôvodov.

Zároveň vyslovil ľútosť nad činom svojho syna a povedal, že je stále v šoku.

"Ospravedlňujeme sa za to, čo sa stalo. Nevedeli sme, že niečo také pripravuje. Sme v šoku ako celá krajina. Toto nemá nič spoločné s náboženstvom," povedal Seddique.

Moslimská komunita

Predstaviteľ moslimskej komunity v strednej Floride Muhammad Musri varoval v súvislosti s úvahami, že pri masakre mohol zohrať úlohu radikálny islamizmus, pred vynášaním predčasných záverov. "Je to hrozná udalosť, smútime, naše srdcia sú zlomené," povedal Musri s tým, že si treba počkať na výsledky vyšetrovania.

V čase incidentu, ku ktorému došlo tesne pred záverečnou, teda okolo 02.00 h miestneho času (08.00 h SELČ), sa v klube nachádzalo približne 320 ľudí. Incident vzhľadom na počet obetí úrady vyšetrujú ako potenciálny teroristický čin. Preveruje sa aj možné prepojenie páchateľa na islamský terorizmus.

Šéf miestnej polície John Mina predtým oznámil, že muž mal na sebe aj zatiaľ bližšie nešpecifikovaný predmet. Policajný zásah sa podľa neho začal prestrelkou najprv jedného policajta s páchateľom, ku ktorému sa vzápätí pridali jeho dvaja kolegovia. Jeden z policajtov pri nej utrpel zranenia. Muž následne zobral väčší počet rukojemníkov.




Približne po troch hodinách sa polícia rozhodla, že situáciu vyrieši použitím sily. Pomocou výbušniny sa členovia špeciálneho zásahového tímu SWAT dostali do klubu, pričom páchateľ, ktorý sa nachádzal neďaleko jeho vchodu, bol zabitý v prestrelke. Týmto zásahom sa podarilo zachrániť "najmenej 30 rukojemníkov", informoval Mina.

Podľa neho bol páchateľ na svoj čin zrejme "veľmi dobre pripravený". Predmetom vyšetrovania je samozrejme aj to, či konal z nenávisti voči homosexuálom.

V sobotu večer sa v klube konala noc s latinskoamerickou hudbou. Niektorí svedkovia tvrdili, že padli desiatky výstrelov. "Myslel som si, že je to hudba. Potom sa všetci vrhli na zem a ja tiež," povedal pre televíziu CNN Christopher Hansen.

Mnohí návštevníci vybehli z klubu na ulicu. Jeho okolie bolo okamžite hermeticky uzatvorené a nasadené boli aj psy špecializované na vyhľadávanie výbušnín.



Orlandom otriasla len deň predtým vražda nádejnej 22-ročnej speváčky Christiny Grimmieovej, ktorú zastrelil 27-ročný muž, keď po koncerte rozdávala autogramy. Polícia súvislosť medzi oboma činmi vylúčila.




Najhoršie činy spáchané v USA strelnými zbraňami za 50 rokov (chronológia)

- 14. decembra 2012, Newtown, štát Connecticut: Pri streľbe na základnej škole Sandy Hook zahynulo 27 ľudí vrátane 20 detí. Páchateľ, 20-ročný Adam Lanza, spáchal samovraždu.

- 20. júla 2012, Aurora, štát Colorado: Počas nočnej premiéry nového filmu o Batmanovi zastrelil 24-ročný James Holmes v kine 12 ľudí, 70 utrpelo zranenia.

- 5. novembra 2009, Fort Hood, štát Texas: Na vojenskej základni Fort Hood zastrelil armádny psychológ 13 ľudí, 42 bolo zranených.

- 3. apríla 2009, Binghamton, štát New York: Ozbrojený muž zastrelil v budove imigračného centra 13 ľudí, potom spáchal samovraždu. Išlo o amerického občana pôvodom z Vietnamu.

- 16. apríla 2007, Blacksburg, štát Virgínia: Na kampuse štátnej polytechnickej univerzity Virginia Tech zastrelil juhokórejský študent Čo Sung-hui 32 ľudí a 15 zranil. Tento čin je považovaný za jeden z najhorších masakrov na území Spojených štátov a druhý najhorší na americkej škole.

- 20. apríla 1999, Littleton, štát Colorado: Dvaja študenti Columbine High School zastrelili 12 študentov a učiteľov a zranili 24 ľudí. Páchatelia spáchali samovraždu.

- 16. októbra 1991, Killeen, štát Texas: Muž začal bezhlavo strieľať v reštaurácii, pričom zabil 23 ľudí. Potom spáchal samovraždu.

- 18. júla 1984, San Diego, štát Kalifornia: V reštaurácii McDonald's zastrelil 41-ročný muž 21 ľudí. Usmrtil ho zasahujúci policajt.

- 1. augusta 1966: Viac ako hodinu strieľal študent Charles Joseph Whitman z veže University of Texas v Austine na okoloidúcich ľudí. Zasiahol 49 ľudí, 16 zabil. O tejto udalosti vznikol v roku 1975 film The Deadly Tower (Veža smrti) s Kurtom Russellom v hlavnej úlohe.