Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

STREĽBA NA VIANOČNÝCH TRHOCH: Traja mŕtvi a 13 zranených

Incident sa odohral v Štrasbourgu. Foto: TASR/AP

Francúzska prokuratúra začala vyšetrovať utorkový teroristický útok, ktorý spôsobil uzavretie niekoľkých časti mesta, kde sídli aj Európsky parlament.

Štrasburg 11. decembra (TASR) - Utorkový útok v Štrasburgu si podľa najnovšej bilancie vyžiadal troch mŕtvych a 13 zranených.

Zrevidované údaje zverejnila v stredu predpoludním tamojšia prefektúra, pričom však nevysvetlila, prečo krátko predtým informovala o dvoch obetiach a 14 zranených.

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner v stredu na tlačovej konferencii o 02.00 h SEČ informoval o troch obetiach.

Páchateľovi sa podarilo uniknúť z miesta činu, ktorý sa odohral na ulici v blízkosti vianočných trhov v historickom jadre Štrasburgu. Pátra po ňom teraz niekoľko stoviek príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Medzičasom sa objavili dohady, že páchateľ by sa mohol skrývať v susednom Nemecku.

Predstaviteľ policajných odborov Fabrice Poli však v rozhovore pre portál RTL uviedol, že je to málo pravdepodobné.

Vysvetlil, že pohraničná polícia krátko po čine vyslala hliadky k mostom cez rieku Rýn, aby zablokovali hranicu medzi Francúzskom a Nemeckom. Podľa názoru Poliho sa strelec zo Štrasburgu "teoreticky nemal ako dostať do Nemecka".

Podozrivý je na úteku, ale úradom je známy - podľa nich ide o osobu so záznamom v registri trestov a údajne napojenú na extrémistov a radikálov.

Polícia má muža na zozname sledovaných osôb. Podľa dvoch rôznych, anonymných bezpečnostných zdrojov má byť strelcom 29-ročný Chekatt Chérif zo Štrasburgu a polícia ho chcela ešte v utorok ráno zatknúť, nebol však v mieste svojho bydliska. Policajti našli v jeho dome výbušninu a strelnú zbraň.

Francúzi zvyšujú stupeň teroristickej hrozby


Francúzska vláda zvýšila stupeň teroristického ohrozenia a poslala do Štrasburgu ďalšie bezpečnostné sily. V stredu skoro ráno, po útoku na tamojšom svetoznámom vianočnom trhu, to oznámil minister vnútra Christophe Castaner.

"Vláda sa teraz rozhodla vyhlásiť stupeň 'hroziaci teroristický útok', pričom sa zavádzajú posilnené kontroly na hraniciach," uviedol minister vnútra na tlačovom brífingu v Štrasburgu, ktorý je sídlom viacerých európskych inštitúcií vrátane Európskeho parlamentu a nachádza sa v blízkosti nemeckých hraníc.

Kontroly budú takisto posilnené "na všetkých vianočných trhoch, ktoré sa konajú po celom Francúzsku, aby sme zabránili napodobňovaniu útokov", dodal Castaner.

Minister ďalej oznámil, že miestne úrady v Štrasburgu zakážu demonštrácie, aby sa bezpečnostné sily mohli sústreďovať na pátranie po mužovi podozrivom zo streleckého útoku v blízkosti vianočného trhu, ku ktorému došlo v utorok okolo 20.00 h SEČ.

Všetky školy budú podľa ministra v stredu otvorené, ale rodičia budú môcť nechať svoje deti doma, ak si to budú želať. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AFP.

Francúzska prokuratúra začala utorkový útok v Štrasburgu vyšetrovať ako teroristický čin. Podozrivý je na úteku, ale úradom je známy - podľa nich ide o osobu so záznamom v registri trestov a údajne napojenú na extrémistov a radikálov. Polícia má muža na zozname sledovaných osôb. Podľa dvoch rôznych, anonymných bezpečnostných zdrojov je strelcom údajne 29-ročný Chekatt Chérif zo Štrasburgu a polícia ho chcela ešte v utorok ráno zatknúť. Nebol však v mieste svojho bydliska. Policajti našli v jeho dome výbušné materiály.

Pri útoku blízko rušného vianočného trhu, nachádzajúceho sa okolo mestskej katedrály, zahynuli v utorok večer traja ľudia a 12 ďalších utrpelo zranenia, z nich šesť vážne, oznámil minister vnútra na tlačovom brífingu. Podľa jeho slov útočník sa dvakrát dostal do konfrontácie s policajtmi, ale ušiel.

Prezident Emmanuel Macron vyjadril sústrasť rodinám obetí na Twitteri, po skončení krízového zasadnutia vlády v parížskom sídle ministerstva vnútra.

Chronológia útokov a streľby v Európe za rok 2018


3. februára – Muž v talianskom meste Macerata z idúceho auta strieľal do cudzincov. Podľa ministra vnútra mal väzby na prostredie pravicového extrémizmu s jasným napojením na fašizmus a nacizmus. Páchateľ, muž vo veku 28 rokov, zranil šesť ľudí: päť mužov a jednu ženu. Všetci pochádzali z afrických štátov: z Mali, Ghany a Nigérie.

16. marca - V centre Rosenheimu v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko sa v piatok večer strieľalo. Útočníkom bol 59-ročný muž a jeho terčom 26-ročná žena, ktorú s ťažkými zraneniami previezli do nemocnice.

23. marca - Teroristické útoky, ktoré sa odohrali v departmáne Aude na juhu Francúzska, si vyžiadali štyri obete na životoch a 16 zranených. Muž ozbrojený strelnou zbraňou prepadol a uniesol auto, spustil paľbu na policajtov a potom zadržiaval rukojemníkov v supermarkete, pričom kričal arabskú frázu "Alláhu akbar" (Boh je najväčší). Polícia neskôr do supermarketu v malom meste Trebes vtrhla, policajti útočníka zastrelili. Popri troch obetiach neskôr zraneniam podľahol aj policajt, ktorý sa vymenil za jedného z rukojemníkov.

19. mája 2018 - Životy dvoch ľudí si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v Saarbrückene, hlavnom meste nemeckej spolkovej krajiny Sársko. Muž zastrelil na oslave svojich dvoch príbuzných a niekoľko ďalších osôb zranil. Zatknutý bol ešte na mieste činu.

21. mája 2018 - Pri streľbe vo francúzskom meste Marseille došlo k únosu jednej osoby. Páchatelia, ktorí strieľali z útočných pušiek typu kalašnikov, sa zamerali na konkrétnu osobu. Maskovaní muži vypálili do vzduchu niekoľko výstrelov a uniesli jedného človeka. Streľba sa odohrala v oblasti Busserine, v ktorej často dochádza k prestrelkám drogových gangov. Do nemocnice previezli jedného zraneného.

29. mája 2018 - Štyri obete na životoch si vyžiadala rukojemnícka dráma v belgickom priemyselnom meste Liege. Páchateľ Benjamin Herman, ktorý bol "vojakom kalifátu", kričal "Alláhu akbar" (Boh je najväčší), začal v centre Liege strieľať okolo 10.30 h. Ďalší muž napadol odzadu dve policajtky, niekoľkokrát ich smrteľne pobodal a ukradol im strelné zbrane. Následne smrteľne postrelil aj 22-ročného muža-spolujazdca okoloidúceho auta a dal sa na útek. V priestoroch neďalekej školy vzal za rukojemníčku jednu zamestnankyňu. Rukojemnícku drámu ukončili špeciálne policajné jednotky, ktoré muža útočiaceho na policajtov zastrelili.

18. júna 2018 - Na následky zranení utŕžených počas streľby, ku ktorej došlo v centre juhošvédskeho mesta Malmö, zomreli traja ľudia. Obeťami incidentu boli traja muži vo veku 18, 29 a 30 rokov. Streľba nastala krátko po 20.00 h pred internetovou kaviarňou neďaleko policajnej stanice, vďaka čomu polícia na miesto dorazila veľmi rýchlo. Svedkovia tvrdia, že tam padli až dve desiatky výstrelov.

12. augusta 2018 - Pri streľbe v meste Manchester ležiacom na západe Anglicka utrpelo 12 ľudí zranenia. Polícia zasahovala vo štvrti Moss Side, vzdialenej približne tri kilometre od centra Manchestru, okolo 02.30 h miestneho času (03.30 h SELČ), kde sa konal každoročný "karibský karneval". K streľbe došlo počas pouličnej zábavy, po skončení prvého karnevalového dňa.

19. októbra 2018 - Dvoch mŕtvych a dvoch ťažko zranených si vyžiadala prestrelka v meste Kirchheim v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Došlo k nej počas policajného zásahu na ulici, pričom na mieste zahynuli dve osoby. Jeden policajt a jedna policajtka utrpeli ťažké zranenia. V prípade obetí ide o matku a syna. Žena údajne zavolala na políciu s tým, že jej syn začal "vyčíňať". Muž podľa prokuratúry vystrelil na policajtov prvý.