Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Streľbu Izraela odsúdil Egypt,Turecko i organizácia moslimských krajín

Palestínski demonštranti vykrikujú heslá a zapaľujú pneumatiky počas protestu na hraniciach Izraela s pásmom Gazy 14. mája 2018. Protesty Palestínčanov sú namierené proti pozemnej, vzdušnej a námornej blokáde pásma Gazy, ako aj proti otvoreniu amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme, naplánovanému na pondelňajšie popoludnie. Foto: TASR/AP

Minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu označil postup Izraela za štátny teror.

Gaza/Istanbul/Káhira 14. mája (TASR) - Egypt odsúdil v pondelok smrť desiatok palestínskych demonštrantov, ktorých zastrelili príslušníci izraelskej armády v blízkosti hraníc medzi pásmom Gazy a Izraelom.

Ministerstvo zahraničných vecí v Káhire vydalo v pondelok vyhlásenie, v ktorom odsúdilo "použitie sily proti mierovým pochodom". Varovalo taktiež pred "negatívnymi dôsledkami takejto vážnej eskalácie na palestínskych okupovaných územiach".

V stanovisku sa nespomína pondelňajšie otvorenie amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme, ktoré sa tam presťahovalo z Tel Avivu, upozornila agentúra AP.

Násilné strety na hraniciach medzi Izraelom a pásmom Gazy s veľkým počtom obetí odsúdil v pondelok aj hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. "Ďalšie temné miesto, ďalšie zločiny boli pridané na izraelský múr hanby," napísal Ibrahim Kalin na Twitteri na margo pondelňajšieho násilia. Kritizoval tiež medzinárodné spoločenstvo za "mlčanie tvárou v tvár tomuto systematickému barbarstvu". "Palestína nie je sama. Jeruzalem nie je sám," dodal.


Turecké ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo prostredníctvom vyhlásenia presun amerického veľvyslanectva v Izraeli a uviedlo, že Spojené štáty porušili medzinárodné právo a zničili mierový proces. "Odsudzujeme masaker vykonaný izraelskými bezpečnostnými silami, povzbudenými týmto krokom, voči Palestínčanom zúčastňujúcim sa na pokojných demonštráciách," píše sa vo vyhlásení. Minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu označil postup Izraela za "štátny teror".

Organizácia islamskej spolupráce (OIC), najväčší orgán združujúci moslimské krajiny na svete, "ostro odmieta a odsudzuje žalostný čin" Bieleho domu presťahovať americké veľvyslanectvo v Jeruzaleme z Tel Avivu do Jeruzalema, uvádza sa v pondelňajšom vyhlásení.

Podľa tohto 57-členného orgánu je presťahovanie veľvyslanectva "útokom na historické, zákonné, prirodzené a národné práva palestínskeho ľudu". Američania sa tak dopustili "urážky medzinárodného mieru a bezpečnosti".


Ceremoniál otvorenia novej ambasády v Jeruzaleme začal v pondelok americký veľvyslanec v Izraeli David Friedman. Medzi prítomnými boli aj poradcovia prezidenta USA Donalda Trumpa - Jared Kushner s manželkou Ivankou Trumpovou - a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Palestínske zdravotnícke zdroje medzičasom aktualizovali tragickú bilanciu pondelňajšej streľby na hranici pásma Gazy s Izraelom na 52 mŕtvych. Počet zranených sa vyšplhal na 1200. Na protestoch sa zúčastnilo viac ako 35.000 Palestínčanov.