Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Strelca zo strednej školy v Kazani odsúdili na doživotie

Ilustračná foto. Foto: TASR - Martin Baumann

K útoku na strednej škole v Kazani v stredoruskej Tatárskej republike došlo v máji 2021. Vtedy 19-ročný bývalý študent školy prišiel do školy vyzbrojený strelnou zbraňou a výbušným zariadením.

Moskva 13. apríla (TASR) - Ruský súd vo štvrtok odsúdil Iľnaza Gaľavijeva, ktorý v roku 2021 na strednej škole v meste Kazaň zastrelil deviatich ľudí, na doživotný trest odňatia slobody. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rozsudok potvrdil aj Ruský vyšetrovací výbor, ktorý vyšetruje závažné zločiny. Uviedol tiež, že "Gaľavijev sa k vine priznal a svoj čin oľutoval".

K útoku na strednej škole v Kazani v stredoruskej Tatárskej republike došlo v máji 2021. Vtedy 19-ročný bývalý študent školy Gaľavijev prišiel do školy vyzbrojený strelnou zbraňou a výbušným zariadením. V areáli školy spustil paľbu, pri ktorej prišlo o život sedem študentov a dvaja učitelia.

Vyšetrovatelia uviedli, že Gaľavijev sa snažil svojimi činmi napodobňovať členov "deštruktívnej subkultúry, o ktorej sa dozvedel prostredníctvom internetu". Agentúra AFP uvádza, že muž počas vypočúvaní vyhlásil, že "je Boh" a má vo svojom vnútri "netvora".

Ruský vyšetrovací výbor zároveň uviedol, že Gaľaviev má dostatočnú mentálnu kapacitu pochopiť, čo sa okolo neho deje a teda sa môže zúčastňovať na pojednávaniach súdu.

Agentúra AFP pripomína, že masové streľby sú v Rusku zriedkavé, no v posledných rokoch ich počet narástol. Masaker na Kerčskom polytechnickom inštitúte na anektovanom polostrove Krym, počas ktorého útočník zastrelil 19 ľudí a následne zbraň obrátil proti sebe, ruský prezident Putin pripísal na vrub "globalizácie".