Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Taliban popiera, že priznal zodpovednosť za útok na univerzitu

Na snímke telo obete je uložené v sanitke pred vstupom do areálu Báčá Chánovej univerzity v pakistanskom meste Čársadda 20. januára 2016. Foto: TASR/AP

Medzi obeťami útoku sú študenti mužského i ženského pohlavia, príslušníci bezpečnostnej služby a učitelia. Správu priebežne aktualizujeme.

Islamabad 20. januára (TASR) - Oficiálny hovorca pakistanskej odnože Talibanu odmieta zodpovednosť tohto islamistického hnutia za útok na univerzitu v meste Čársadda, pri ktorom prišlo dnes o život najmenej 20 ľudí.

Agentúra Reuters uvádza, že hovorca Mohammad Chorásání vydal písomné vyhlásenie s týmto obsahom iba niekoľko hodín po tom, ako vysokopostavený veliteľ pakistanského Talibanu povedal, že na Báčá Chánovu univerzitu v Čársadde zaútočili štyria bojovníci tohto hnutia. Chalífa Umar Mansúr stojaci na čele organizácie Tehríke Tálibán Pákistán poskytol rovnaké vyjadrenie taktiež agentúre AP, pričom nazval tento útok pomstou za usmrtenie vysokého počtu talibov pri zásahoch pakistanských bezpečnostných síl z posledných mesiacov.

Podľa Reuters je zatiaľ nejasné, prečo Taliban zverejnil navzájom si odporujúce vyhlásenia.



Sardár Mehtáb Abbásí, guvernér pakistanskej provincie Chajbar Paštúnchvá, na ktorej území sa dnešný útok odohral, podľa agentúry AP medzičasom potvrdil, že zásah bezpečnostných zložiek v univerzitnom areáli je ukončený a nenachádzajú sa tu nijakí ďalší ozbrojenci. Zasahujúci vojaci a policajti usmrtili štyroch údajných príslušníkov Talibanu. Zdroje AP hovoria o celkovo 20 mŕtvych.

Napadnutú univerzitu, ako aj zranených v nemocnici po skončení drámy navštívil náčelník generálneho štábu pakistanskej armády Rahíl Šaríf. Pakistanský premiér Naváz Šaríf v reakcii na dnešný útok potvrdil odhodlanie svojej vlády "vyčistiť krajinu od hrozby terorizmu".

Taliban najprv priznal zodpovednosť za útok

Pakistanská odnož islamistického hnutia Taliban sa prihlásila k útoku militantov na univerzitu v meste Čársadda, pri ktorom zahynulo dnes najmenej 19 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Chalífa Umar Mansúr, vodca organizácie Tehríke Tálibán Pákistán, priznal zodpovednosť v telefonickom hovore s agentúrou AP z neznámeho miesta.

Podľa Mansúra zaútočila na Báčá Chánovu univerzitu v Čársadde štvorčlenná skupina ozbrojencov, čo malo byť pomstou za usmrtenie vysokého počtu talibov pri zásahoch pakistanských bezpečnostných síl z posledných mesiacov. Zodpovednosť pakistanského Talibanu za tento útok medzitým priznal taktiež jeho hlavný hovorca Mohammad Chorásání. Podľa AP bol Mansúr hlavným organizátorom útoku na armádnu školu v blízkom Pešávare z decembra 2014, pri ktorom zahynulo vyše 150 ľudí, z toho 144 detí.

Na videosnímke policajti a zdravotníci v areáli Báčá Chánovej univerzity v pakistanskom meste Čársadda 20. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Predstaviteľ nemocnice v Čársadde, ktorého citovala agentúra DPA, informoval o najmenej 19 obetiach útoku v areáli tamojšej univerzity, vrátane "študentov mužského i ženského pohlavia, príslušníkov bezpečnostnej služby a učiteľov".

Agentúra Reuters predtým uviedla, že niekoľkočlenná skupina militantov na Báčá Chánovej univerzite v Čársadde navyše zranila 50 osôb a okrem streľby sa z univerzitného areálu ozývali aj výbuchy. Medzi obeťami útoku je podľa nej profesor chémie, zatiaľ čo zasahujúce jednotky armády a polície usmrtili štyroch spomedzi útočníkov. Ďalší sa naďalej ukrývali v budovách univerzitného kampusu, kde pokračovali prestrelky.

Po tom, ako vtrhli do priestorov učební a internátov ozbrojenci, väčšinu študentov evakuovali - niektorí však údajne zostali uväznení v budovách obkľúčených vojakmi a policajtmi. Pri hlavnom vstupe sa medzitým zoradili sanitky čakajúce na odvoz zranených a prišili sem aj rodičia študentov, ktorí sa vzájomne utešovali.

Na snímke zdravotníci prevážajú zranených z areálu Báčá Chánovej univerzity v pakistanskom meste Čársadda 20. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Báčá Chánovu univerzitu na území nepokojnej pakistanskej provincie Chajbar Paštúnchvá navštevuje vyše 3000 študentov a v čase dnešného útoku sa v jej areáli nachádzalo ďalších 600 návštevníkov pri príležitosti prednesu poézie.

Zachránení bratia v objatí



Univerzita je pomenovaná podľa Chána Abdula Ghaffára Chána, prezývaného Báčá Chán (1890-1988). Bol bojovníkom za nezávislosť iránskeho etnika Paštúnov od Britskej Indie a blízkym priateľom a duchovným stúpencom vodcu indického hnutia za nezávislosť Mahátmu Gándhího.

Na snímke pakistanské jednotky prichádzajú do areálu Báčá Chánovej univerzity v pakistanskom meste Čársadda 20. januára 2016.
Foto: TASR/AP


K dnešnému útoku sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina. V decembri 2014 zahynulo vyše 150 ľudí, väčšinou detí, pri útoku fundamentalistického hnutia Taliban na jednu zo škôl v blízkom Pešávare.