Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Strelec z Tennessee predtým poslal kamarátovi odkaz na islamský verš

Na policajnej fotografii z apríla 2015 je Mohammad Youssuf Abdulazeer, ktorý bol identifikovaný ako strelec z amerického mesta Chattanooga v štáte Tennessee 16. júla 2015. Štyria príslušníci americkej námornej pechoty a útočník zahynuli pri streleckej dráme v meste Chattanooga v štáte Tennessee na stredovýchode USA. Ozbrojenec strieľal na minimálne dvoch miestach vrátane miestneho náborového strediska americkej armády. Foto: TASR/AP

Nemenovaný kamarát podozrivého útočníka Mohammoda Youssufa Abdulazeeza ukázal dnes agentúre uvedenú správu v telefóne.

Chattanooga 19. júla (TASR) - Niekoľko hodín pred streľbou v meste Chattanooga v americkom štáte Tennessee, pri ktorej zahynulo päť vojakov, poslal útočník svojmu blízkemu kamarátovi SMS s odkazom na verš z islamského učenia zahŕňajúci vetu: "Ak niekto preukáže nepriateľstvo k môjmu priateľovi, potom voči nemu vyhlásim vojnu." Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Nemenovaný kamarát podozrivého útočníka Mohammoda Youssufa Abdulazeeza ukázal včera agentúre uvedenú správu v telefóne. Podľa vlastných slov o nej nepremýšľal, keď ju v stredu večer dostal, teraz však uvažuje, či to nebol náznak štvrtkového útoku.



Abdulazeez zomrel pri prestrelke s políciou po tom, ako v Chattanooge zastrelil štyroch príslušníkov námornej pechoty a zranil ďalších troch ľudí, z ktorých jeden, člen námorných síl, dnes zraneniam podľahol.

Priatelia Abdulazeeza uviedli, že sa vlani vrátil z cesty do Jordánska znepokojený konfliktmi na Blízkom východe a neochotou USA a ďalších krajín zasiahnuť. Cez internet si podľa nich v tom čase kúpil tri útočné pušky - AK-74, AR-15 a Saiga 12. S kamarátmi chodil často aj niekoľkokrát do týždňa na strelnicu.

"Povedal, že je rozčúlený (v súvislosti s Blízkym východom). Neviem si však predstaviť, že ho to dohnalo k tomuto," povedal jeho kamarát, ktorý dostal esemesku.

Americkí vyšetrovatelia sa zameriavajú na cesty Abdulazeeza, amerického občana, ktorý sa narodil v Kuvajte palestínskym rodičom, na Blízky východ. FBI vyšetruje streľbu z Chattanoogu ako čin domáceho terorizmu, podľa úradov je však priskoro špekulovať o motíve strelca.