Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Moskva víta spoločnú schôdzku pápeža s patriarchom Kirillom

Pápež František Foto: TASR/AP

Schôdzka sa uskutoční 12. februára v Havane.

Moskva 8. februára (TASR) - Kremeľ víta rozhodnutie usporiadať stretnutie pápeža Františka a patriarchu moskovského a celej Rusi Kirilla, ktoré sa uskutoční tento týždeň na Kube. Uviedol to dnes v Moskve hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorý súčasne vyjadril nádej, že táto schôdzka bude úspešná.

Ako informovala agentúra Interfax, Peskov dodal, že podobne ako všetci ostatní aj Moskva "vysoko oceňuje už len samotnú pripravenosť oboch vodcov kresťanských cirkví zísť sa na takomto stretnutí" - prvom od schizmy v roku 1054.

Na otázku, či toto stretnutie možno vnímať aj ako politický krok v ústrety západnému svetu, Peskov uviedol, že je to ústretový krok oboch strán.

Schôdzka sa uskutoční 12. februára v Havane, kde bude v tom čase na návšteve patriarcha Kirill. Pôjde o prvú pastoračnú návštevu ruského patriarchu v Latinskej Amerike.

Pápež sa na Kube zastaví počas cesty na oficiálnu návštevu Mexika. S patriarchom Moskvy a celej Rusi sa zíde na havanskom letisku na súkromnej schôdzke, po ktorej obaja vydajú spoločné vyhlásenie, napísala minulý týždeň agentúra DPA.

Ako podľa RIA Novosti spresnil metropolita volokolamský Ilarion, vedúci oddelenia pre zahraničné vzťahy pri Moskovskom patriarcháte, ústrednou témou rokovaní na Kube bude prenasledovanie kresťanov vo svete, najmä na Blízkom východe.

Hovoriť sa bude tiež o vzťahoch medzi katolíckou a pravoslávnou cirkvou, ako aj o medzinárodnej politike.

Schôdzka na tejto úrovni sa plánovala aj v 90. rokoch, keď na čele ruskej pravoslávnej cirkvi stál patriarcha moskovský a celej Rusi Alexij II. a pápežom bol Ján Pavol II. Schôdzka sa však neuskutočnila, pretože sa nepodarilo vyriešiť problémy, ktoré boli dôležité pre pravoslávnu stranu - medzi nimi je aj status gréckokatolíckej cirkvi (tzv. uniatskej) na Ukrajine.