Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecký vicekancelár hovoril s ruským prezidentom o Ukrajine a Sýrii

Na snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin a vpravo nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel počas stretnutia v prezidentskej rezidencii Novo Ogarjovo neďaleko Moskvy 28. októbra 2015. Foto: TASR/AP

Vicekancelár súčasne pripustil, že v Európe i v Spojených štátoch jestvujú sily, ktoré nemajú záujem na ukončení krvavého konfliktu.

Moskva 28. októbra (TASR) - Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel očakáva od Moskvy, že vyvinie ďalšie úsilie na ukončenie krízy na Ukrajine. Na dnešnom stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v jeho rezidencii neďaleko Moskvy druhý najvýznamnejší predstaviteľ nemeckej vlády označil za obrovskú prekážku fakt, že ukrajinská vláda naďalej nemá kontrolu nad ukrajinsko-ruskými hranicami v oblasti ovládanej tamojšími separatistami, informovala agentúra DPA.

Podľa Gabriela by Ruská federácia a Ukrajina mali spoločne pracovať na realizácii obsahu mierovej dohody z Minska. "Je mi jasné, že vnímate USA ako skutočného partnera (pre riešenie kríz) na Ukrajine a v Sýrii, avšak napriek tomu môžu Nemecko a Európa zohrať pri tom veľkú úlohu," citovala DPA Gabrielove slová, ktoré odzneli v rezidencii Novom-Ogariovo.

Vicekancelár súčasne pripustil, že v Európe i v Spojených štátoch jestvujú sily, ktoré nemajú záujem na ukončení krvavého konfliktu. "Tým nechceme dať šancu," dodal.

Putin pri tejto príležitosti nepriamo potvrdil, že podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada. V boji proti teroru by sa mala dosiahnuť štátnosť tam, kde ešte neexistuje, zdôraznil a dodal, že vojna v Iraku destabilizovala následne aj ďalšie krajiny regiónu. Utečenecká kríza v Európe je toho dôsledkom, konštatoval ruský prezident.