Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Trumpov zať a ruský bankár sa údajne stretli bez vedomia Kremľa

Jared Kushner Foto: TASR/AP

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov povedal, že takéto kontakty si nevyžadujú povolenie Kremľa a neuskutočňujú sa v mene Kremľa.

Moskva 25. júla (TASR) - Stretnutie Jareda Kushnera, zaťa amerického prezidenta Donalda Trumpa, s predsedom predstavenstva ruskej Vnešekonombanky Sergejom Gorkovom sa nekonalo na pokyn Moskvy, uviedol dnes podľa agentúry AP hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

"Takéto kontakty si nevyžadujú povolenie Kremľa a neuskutočňujú sa v mene Kremľa," povedal Peskov.

Kushner o sa o približne polhodinovom stretnutí s Gorkovom, ktoré sa uskutočnilo v decembri minulého roku v New Yorku, zmienil v pondelok vo svojej výpovedi pred výborom amerického Senátu pre kontrolu tajných služieb. Výbor vyšetruje zasahovanie Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

Podľa Kushnera ho o stretnutie s Gorkovom požiadal vtedajší ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Sergej Kisľak.

Vnešekonombanka je štátna rozvojová banka, ktorá je podľa denníka New York Times napojená na ruské tajné služby. Ide o jednu z ruských finančných inštitúcií na ktoré administratíva predchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu uvalila sankcie v súvislosti s ruskou anexiou Krymského polostrova v marci 2014.

Gorkov je absolventom vysokej školy ruskej Federálnej bezpečnostnej služby. Neskôr pracoval v ropnej spoločnosti Jukos a pôsobil ako člen predstavenstva spoločnosti Sberbank.