Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Taliansku je stretnutie zástupcov európskych ultrapravicových strán

Marine Le Penová Foto: FOTO TASR/AP

Jedným z jeho účastníkov je aj Marine Le Penová, predsedníčka francúzskeho Národného frontu.

Miláno 29. januára (TASR) - V talianskom meste Miláno sa vo štvrtok začalo dvojdňové stretnutie predstaviteľov európskych ultrapravicových strán. Informovala o tom agentúra AP.

Jedným z jeho účastníkov je aj Marine Le Penová, predsedníčka francúzskeho Národného frontu (FN). Okrem Le Penovej sa vo štvrtok na stretnutí zúčastnil aj Matteo Salvini, predseda talianskej Ligy severu (LN), ktorá rovnako ako Le Penovej Národný front presadzuje protiimigračnú a euroskeptickú politiku.

Vo svojom otváracom prejave Le Penová povedala, že prílev migrantov, ktorí prichádzajú do Európy, "ožobráči európske národy a navždy ich oberie o ich kultivovanosť".

Stretnutie zástupcov európskych ultrapravicových strán jeho organizátori označili za ustanovujúci zjazd frakcie poslancov Európskeho parlamentu (EP) nazvanej Európa národov a slobody (ENL), ktorá na pôde EP vznikla vlani v júni a ktorej predsedníčkou je práve Le Penová.

Ďalšími členmi frakcie sú Slobodná strana Rakúska (FPÖ), holandská Strana slobody (PVV) Geerta Wildersa, poľský Kongres novej pravice (KNP) či belgická strana Flámsky záujem (VB).