Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Strieľajúci policajt: Je mi ľúto Brownovej smrti, svedomie mám čisté

Protesty nespokojencov z rozhodnutím súdu nestíhať policajta, ktorý zabil vo Fergusone neozbrojeného černošského tínedžera Foto: TASR/AP

Belošský policajt Darren Wilson (28), ktorého sa veľká porota rozhodla neobžalovať zo zastrelenia neozbrojeného černošského tínedžera, sa v utorok večer prvýkrát ku kauze verejne vyjadril.

Ferguson 26. novembra (TASR) - Belošský policajt Darren Wilson (28) z amerického mesta Ferguson, ktorého sa veľká porota rozhodla neobžalovať zo zastrelenia neozbrojeného černošského tínedžera Michaela Browna z augusta tohto roka, sa v utorok večer prvýkrát ku kauze verejne vyjadril v televízii ABC News. Policajt vyhlásil, že mu je ľúto Brownovej smrti, ale on sám má svedomie čisté.

Wilson v rozhovore odvysielanom v utorok večer uviedol, že počas incidentu s Brownom na ulici sa bál o svoj život.

Po počiatočnej potýčke, keď Wilson bol ešte stále v aute, vystúpil a pešo prenasledoval Browna (18), ktorý sa však otočil a vrhol proti nemu.

"Vystrelil som sériu nábojov a potom prestal,"
opisoval osudnú situáciu policajt v interview. "Zakričal som 'Stoj, ľahni si na zem!' Dal som mu tým možnosť zastaviť sa, ale on príkaz ignoroval," dodal Wilson, ktorého citovala agentúra DPA.

Policajt uviedol, že posledné, smrteľné náboje vystrelil, keď bol už Brown na tri metre od neho a vyrútil sa proti nemu - očividne mal v úmysle policajta napadnúť. Wilson vyhlásil, že "nepochybne" by konal rovnako, aj keby bol Brown beloch.

"Dôvod, prečo mám svedomie čisté, je, že viem, že som urobil svoju prácu správne,"
povedal policajt.

V utorok už skôr sa k rozhodnutiu veľkej poroty neobžalovať policajta vyjadril aj právnik Brownovej rodiny Benjamin Crump. Advokát označil toto rozhodnutie za "absolútne nespravodlivé" a že systém trestného súdnictva zlyhal.

"Proti procesu by mala byť podaná žaloba," povedal Crump na tlačovej konferencii.

Crump obvinil prokurátora z nadŕžania polícii a dodal, že by mal byť vymenovaný špeciálny prokurátor. "Namietame proti tomu verejne a tak nahlas, ako len môžeme," zdôraznil právnik.

Po zastrelení tínedžera nasledovali v auguste protesty a občasné prípady rabovania. Ľudia všeobecne kritizovali reakciu polície na tieto protesty ako príliš tvrdú. Potom prišli pokojné demonštrácie, pričom veľká porota prípad vyšetrovala.

Afroameričania a ďalší občania v komunite mesta žiadali trestné stíhanie Wilsona za vraždu alebo zabitie. Wilsonovi zástancovia však tvrdili, že konal v sebaobrane.

Dvanásťčlenná porota nenašla "nijaký pravdepodobný dôvod" na obžalobu Wilsona, pričom si vypočula 70 hodín výpovedí a preverila mnoho ďalších hodín nahrávok, záznamov a ďalších dôkazov, informoval okresný prokurátor v meste St. Louis Robert McCulloch.

Brown ukradol škatuľu cigár z obchodu s potravinami len niekoľko minút predtým, ako ho zastavil Wilson. Brown natiahol ruku do otvoreného okna na Wilsonovom policajnom aute a z policajtovej zbrane sa v aute dvakrát strieľalo, dodal McCulloch. V aute sa našla Brownova krv, očividne z rany na jeho palci.

Brown od auta odbehol. Wilson ho prenasledoval pešo a podľa dôveryhodného svedectva a potvrdených dôkazov sa Brown otočil a dvakrát sa vrhol proti Wilsonovi. Ten vystrelil desať nábojov, uviedol prokurátor McCulloch.