Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Stropnický: Do vojny v Sýrii môžeme poslať 200 zdravotníkov a chemikov

Minister obrany Českej republiky Martin Stropnický, archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Ponuka českej účasti na prípadnej vojenskej operácii je priamou reakciou na kroky Francúzska, kde minulý piatok po teroristických útokoch islamských fanatikov zomrelo 130 ľudí.

Praha 22. novembra (TASR) - V prípade pozemnej vojenskej operácie v Sýrii by Česko mohlo do boja s extrémistickou skupinou Dáiš (tzv. Islamský štát) poslať dve stovky zdravotníkov a chemikov. V diskusnej relácii Českej televízie (ČT) to dnes vyhlásil minister obrany ČR Martin Stropnický s tým, že preferuje letecké útoky a dodávky munície. Do pozemnej vojny by podľa neho mali vstúpiť skôr štáty blízkovýchodného regiónu než tie európske, píše ČT na svojich webových stránkach.

Minister obrany už v utorok uviedol, že v prípade pozemnej operácie v Sýrii či Iraku by Česko zvažovalo vyslanie zdravotných odborníkov a protichemických špecialistov. V dnešnej relácii počty špecifikoval: "V prípade zdravotníkov hovoríme o desiatkach ľudí, celkový počet vrátane chemikov by som zhruba odhadoval medzi stovkou a dvoma stovkami."

Ponuka českej účasti na prípadnej vojenskej operácii je priamou reakciou na kroky Francúzska, kde minulý piatok po teroristických útokoch islamských fanatikov zomrelo 130 ľudí. Paríž reagoval tým, že necháva aktivovať jeden z bodov Lisabonskej zmluvy - článok o pomoci členských krajín napadnutému štátu EÚ.

Bezpečnostná rada OSN zároveň schválila francúzsku rezolúciu, ktorá vyzýva na zdvojnásobenie úsilia v boji s Dáišom. Podľa poslanca za stranu TOP 09 Mareka Ženíška si tým svetové spoločenstvo vytvára mandát pre prípadný úder v Sýrii, ktorý by mal sunnitských radikálov zničiť, podotýka ČT.