Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Strýka Mahsy Amíníovej odsúdili na päť rokov väzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Súd 30-ročnému Aelimu udelil aj ďalšie tresty vrátane veľmi nezvyčajnej požiadavky, aby napísal správu o živote príslušníka bezpečnostných zložiek zabitého počas protestov.

Paríž 13. februára (TASR) - Iránsky súd odsúdil strýka mladej iránskej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorej smrť vyvolala v Iráne rozsiahle protesty, na päť rokov väzenia. Odsúdený bol za protivládne názory, ktoré vyjadril počas protestov v roku 2022. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Safu Aeliho odsúdil iránsky revolučný súd v meste Sakíz na severozápade Iránu, odkiaľ pochádza jeho rodina, uviedla organizácia Hengaw so sídlom v Nórsku a Tlačová agentúra aktivistov za ľudské práva (HRANA) sídliaca v USA.

HRANA s odvolaním sa na rodinného právnika uviedla, že časť trestu je podmienečná, pričom odsúdený si musí vo väzení odsedieť tri a pol roka.

Súd 30-ročnému Aelimu udelil aj ďalšie tresty vrátane veľmi nezvyčajnej požiadavky, aby napísal správu o živote príslušníka bezpečnostných zložiek zabitého počas protestov. Po jej dokončení musí potom súdnym úradom predložiť vlastnú interpretáciu svojej správy, uvádza Hengaw.

Musí tiež zverejniť na sociálnych sieťach hlasovú správu opisujúcu jeho dokument, inak mu bude zakázané vyjadrovať akékoľvek názory o protestoch.

Obvinenie proti nemu zahŕňali účasť na protestoch narúšajúcich vnútornú bezpečnosť, šírenie protivládnej propagandy a urážku iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

Aeli je v súčasnosti na slobode, pričom vlani v októbri ho krátko pred druhým výročím úmrtia jeho netere podľa agentúry HRANA prepustili na kauciu. V Iráne je pritom bežné náhle povolávať odsúdených do výkonu trestu.

Amíníová zomrela 16. septembra, krátko po zatknutí teheránskou mravnostnou políciou za údajné porušenie pravidiel obliekania, ktoré platia pre ženy v Iráne. Smrť 22-ročnej Kurdky vyvolala v Iráne mesiace protestov. Zásahy bezpečnostných zložiek proti ich účastníkom si vyžiadal stovky mŕtvych a tisíce zatknutých.

Iránske úrady uviedli, že pri protestoch zomreli aj stovky príslušníkov bezpečnostných zložiek. Demonštrácie pritom Teherán opísal ako "nepokoje", ktoré podnecovali zahraničné vlády a nepriateľské médiá.