Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Študenti na západe Ukrajiny sa budú učiť strieľať

Na tejto fotografii, ktorú poskytla ukrajinská pohotovostná služba, hasiči skúmajú miesto ruského raketového útoku, ktorý zasiahol bytový dom v Pokrovsku na Ukrajine v sobotu neskoro 6. januára 2024. Foto: TASR/AP

Ruská vojna na Ukrajine, ktorá sa začala vo februári 2022, výrazne ovplyvnila aj ukrajinské školstvo. Mnohé školy presunuli vyučovanie online a zaviedli výcvik streľby či pilotovania dronov.

Kyjev 18. januára (TASR) - Ukrajinské stredné školy v západnej Ivano-Frankivskej oblasti zavedú do učebnej osnovy študentov nácvik streľby prostredníctvom mobilného interaktívneho systému, uviedla vo štvrtok gubernátorka tejto oblasti Svetlana Oniščuková. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Študenti stredných škôl v Ivano-Frankivskej oblasti sa budú na hodinách predmetu Obrana Ukrajiny učiť strieľať prostredníctvom bezpečných interaktívnych systémov," uviedla Oniščuková na sociálnej sieti s tým, že výcvik streľby zavedie okolo tridsať škôl v tejto západnej oblasti.

"Tieto mobilné systémy sa skladajú z multimediálneho zariadenia, softvéru a ukážky zbraní," uviedla ďalej a dodala, že školy sa takto snažia zlepšiť zručnosti študentov, ktoré súvisia s vojenskou a vlasteneckou výchovou.

Ruská vojna na Ukrajine, ktorá sa začala vo februári 2022, výrazne ovplyvnila aj ukrajinské školstvo. Mnohé školy presunuli vyučovanie online a zaviedli výcvik streľby či pilotovania dronov. Podľa údajov Kyjeva došlo k poškodeniu takmer 3500 vzdelávacích zariadení a 365 z nich je úplne zničených.