Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Štúdia: Stav demokracie na globálnej úrovni sa naďalej zhoršuje

Ilustračná snímka Foto: TASR

Spoluautor správy Michael Runey povedal, že stav demokracie sa celosvetovo zhoršuje šiesty rok po sebe.

Štokholm 2. novembra (TASR) - Takmer polovica krajín sveta zaznamenáva pokles demokratických štandardov. Vyplýva to zo štúdie Medzinárodného inštitútu pre demokraciu a volebnú podporu (IDEA), ktorú zverejnili vo štvrtok, TASR informuje podľa agentúry AFP.

Inštitút so sídlom vo švédskom Štokholme zistil, že 85 z celkového počtu 173 sledovaných krajín "zaznamenalo za posledných päť rokov pokles aspoň jedného kľúčového ukazovateľa demokratickej výkonnosti".

"Zhoršenie situácie zažívajú mnohé etablované demokracie... počnúc poklesom rovnosti skupín obyvateľstva v Spojených štátoch, zhoršenia slobody tlače v Rakúsku a prístupu k spravodlivosti v Británii," uvádza sa v správe s názvom Globálny stav demokracie 2023.

Spoluautor správy Michael Runey povedal, že stav demokracie sa celosvetovo zhoršuje šiesty rok po sebe. Podľa neho ide o najdlhšiu "recesiu demokracie" od začiatku zberu údajov v roku 1975.

K oslabeniu právneho štátu dochádza aj v krajinách ako Rakúsko, Maďarsko a Peru, uvádza IDEA.

Podľa výsledkov štúdie došlo aj k pozitívnemu vývoju, napríklad pri zlepšeniach v oblasti právneho štátu vo viacerých krajinách strednej Európy vrátane Slovenska (napriek zhoršeniu situácie v Maďarsku a Poľsku) či nižšia miera korupcie a zvýšená politická účasť vo viacerých afrických krajinách.

"Známky nádeje vidíme izolovane v krajinách po celom svete. Celkovo je však obraz stále dosť negatívny," dodal Runey.