Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

ŠTÚDIA: V politických funkciách v Nemecku je výrazný nedostatok žien

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa prieskumu je podiel žien najvyšší v oblasti politickej žurnalistiky.

Berlín 29. novembra (TASR) - Ženy v Nemecku zastávajú len tretinu "rozhodovacích pozícií" v oblasti politiky a v porovnaní s mužmi majú slabšie zastúpenie aj v politickej žurnalistike, obchodných združeniach, odboroch a charitatívnych organizáciách. Vyplýva to zo spoločnej štúdie berlínskej univerzity Quadriga a časopisu Politik & Kommunikation (P&K). TASR informáciu prevzala zo stredajšej správy tlačovej agentúry DPA.

Podľa prieskumu je podiel žien najvyšší v oblasti politickej žurnalistiky. Vo vedúcich pozíciách médií, kde sa rozhoduje o politických témach v 30 médiách s najväčším dosahom, tvoria ženy celkovo 42,2 percenta. Vo vedení 100 najvýznamnejších podnikateľských združení je tento podiel iba 21,4 percenta.

Do samotnej politickej činnosti sa zapája iba málo žien, pričom v poslaneckom zbore Spolkového snemu (Bundestag) majú zastúpenie 35,2 percenta.

Veľké rozdiely sú však medzi jednotlivými stranami. Zatiaľ čo Zelených v Bundestagu zastupujú prevažne ženy (59,3 percenta), v krajne pravicovej Alternatíve pre Nemecko (AfD) len 11,5 percenta. V početnej nevýhode sú aj v stredopravicovej koalícii CDU/CSU (23,9 percenta) a liberálnej FDP (niečo vyše 26 percent).