Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

ŠTÚDIA: Vyše 60 percent Poliakov má príznaky depresie

Ilustračné foto Foto: TASR

Najčastejšie uvádzanými príznakmi depresie v prieskume boli únava a nedostatok energie, ktoré trápili 38 percent Poliakov.

Varšava 23. februára (TASR) - Vyše 60 percent Poliakov hlási príznaky depresie, ukázal nový prieskum. V stredu o tom informovala poľská tlačová agentúra PAP.

Podľa prieskumu firiem UCE Research a Syno Poland pre webovú stránku ePsycholodzy.pl 62 percent opýtaných uviedlo, že zažili príznaky ako únava, nedostatok energie, zlá nálada alebo problémy so spánkom.

Zároveň 33 percent ľudí uviedlo, že na sebe nepozorovali žiadne príznaky, a šesť percent opýtaných sa k tomu nevedelo vyjadriť.

"Fakt, že vyše 60 percent dospelých Poliakov udáva príznaky, ktoré môžu súvisieť s depresiou, je veľmi alarmujúci," komentoval výsledky psychológ Michal Murgrabia, spoluautor štúdie.

Dodal však, že "to neznamená, že s touto chorobou naozaj bojuje tak veľa Poliakov".

"Zbytočne silný pocit viny, zlá nálada a jasne nízka spokojnosť s vlastným konaním môžu byť veľmi ťaživé a bránia človeku v každodennom fungovaní," uviedol Murgrabia.

Najčastejšie uvádzanými príznakmi depresie v prieskume boli únava a nedostatok energie, ktoré trápili 38 percent Poliakov. Zlá nálada (29 percent) a poruchy spánku sa umiestnili na druhej priečke.

Okolo 19 percent respondentov uviedlo, že mali narušenú schopnosť sústrediť sa, 17 percent ľudí hovorilo o pesimistickom pohľade na budúcnosť, 16 percent uvádzalo nízke sebavedomie a 13 percent opýtaných povedalo, že nemajú radosť z činností, ktoré ich predtým tešili.

Takmer polovica opýtaných (47 percent) uviedla, že príznaky depresie sa u nich pred pandémiou koronavírusu neprejavovali.

"Posledné obdobie nás nútiť robiť veľa zmien, situácia je stále nestabilná, a preto zvýšený stupeň stresu spojený s chorobou, smrťou milovaného alebo s finančnými problémami môže viesť k celkovému zhoršeniu duševného zdravia," napísal Murgrabia v komentári k štúdii.

Prieskum sa uskutočnil tento rok začiatkom februára medzi 1040 dospelými Poliakmi.