Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Stúpenci Borisa Nemcova si pripomenuli 40 dní od jeho zavraždenia

Žena pokladá kvety na mieste, kde zavraždili charizmatického ruského opozičného lídra Borisa Nemcova na Červenom námestí v Moskve 7. apríla 2015. Foto: TASR/AP

V súvislosti s vraždou zadržali už päť podozrivých osôb.

Moskva 7. apríla (TASR) - Stovky stúpencov Borisa Nemcova sa dnes zhromaždili na moste neďaleko moskovského Kremľa, kde tohto ruského opozičného politika pred 40 dňami zavraždili. Informovala o tom agentúra AP.

Nemcova zastrelili v noci z 27. na 28. februára niekoľko desiatok metrov od hradieb Kremľa, keď sa po Veľkom moskovskom moste vracal so svojou ukrajinskou priateľkou do svojho bytu.

V súvislosti s vraždou zadržali už päť podozrivých osôb. Hlavný podozrivý Zaur Dadajev však akúkoľvek vinu na zabití Nemcova popiera.

Na snímke tabuľka s nápisom Nemcov most je položená na mieste, kde zavraždili charizmatického ruského opozičného lídra Borisa Nemcova na Červenom námestí v Moskve 7. apríla 2015.
Foto: TASR/AP

Nemcovovi stúpenci umiestnili na mieste vraždy jeho fotografie, kytice kvetov a tabuľku s nápisom "Nemcovov most". Dnes - 40 dní po vražde - sa tam zhromaždili stovky ľudí s kvetmi a sviecami v rukách a o 11.00 h miestneho času si uctili politikovu pamiatku chvíľou ticha. Vodiči okoloidúcich áut trúbili pritom na klaksóny.

Štyridsiaty deň je v súlade s pravoslávnou tradíciou považovaný za posledný deň spomienky na zosnulých.

Boris Nemcov je najprominentnejším kritikom Kremľa zavraždeným za ostatných 15 rokov, čo je pri moci ruský prezident Vladimir Putin.