Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Stúpenci exprezidenta zaútočili na letisko v metropole Saná

Foto: TASR/AP

Ozbrojenci z protileteckých zbraní primontovaných na pickupy spustili paľbu na jednu z letiskových veží, ktorú zničili.

Saná 7. apríla (TASR) - Ozbrojení stúpenci bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha dnes zaútočili na letisko v metropole Saná a vynútili si jeho uzatvorenie.

Ozbrojenci z protileteckých zbraní primontovaných na pickupy spustili paľbu na jednu z letiskových veží, ktorú zničili. Útoku v piatok predchádzalo rozhodnutie nového prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorý odvolal viacerých predstaviteľov blízkych exprezidentovi, vrátane veliteľa letectva Muhammada Sáliha al-Ahmara - jeho nevlastného brata. Sálih al-Ahmar údajne vyhlásil, že rozkaz nesplní a že zostane na svojom poste.

Obliehanie letiska ukazuje, že Hádí to nebude mať ľahké s plnením sľubu, že armádu, bezpečnostné sily a vládu vyčistí od Sálihových stúpencov.

Sálih odstúpil vo februári po rok trvajúcom povstaní za ukončenie jeho viac ako 30-ročnej autoritárskej vlády. Spojenými štátmi a arabskými krajinami podporovanú dohodu o odovzdaní moci Sálih podpísal v novembri. Kritici dohody tvrdia, že Sálihovi umožňuje zo zákulisia ovplyvňovať vývoj v krajine a pripravovať svoj návrat, aj destabilizáciou Jemenu.