Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sturgeonová: Škótsko začne ihneď rokovať o možnosti zostať v EÚ

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Foto: TASR/AP

Škótska vláda sa zhodla, že sa bude usilovať o bezodkladné začatie rozhovorov s inštitúciami EÚ a ďalšími členskými štátmi, aby sme preskúmali všetky možnosti ako uchrániť miesto Škótska v EÚ.

Londýn 25. júna (TASR) - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová dnes oznámila, že škótska vláda začne ihneď rokovať s Európskou úniou o možnostiach pre Škótsko po rozhodnutí Británie vystúpiť z bloku.

"Vláda sa zhodla, že sa budeme usilovať o bezodkladné začatie rozhovorov s inštitúciami EÚ a ďalšími členskými štátmi, aby sme preskúmali všetky možnosti ako uchrániť miesto Škótska v EÚ," uviedla Sturgeonová po dnešnom naliehavom stretnutí svojej vlády.

Veľká väčšina škótskych voličov v britskom referende vo štvrtok hlasovala pre zotrvanie v EÚ.

Premiérka, ktorá je súčasne predsedníčkou Škótskej národnej strany, dodala, že vláda pripraví legislatívu pre prípadné druhé referendum o nezávislosti Škótska.

"Ako som povedala včera, druhé referendum o nezávislosti je jasne možnosť, ktorá musí byť na stole a rozhodne na ňom aj je," dodala.

Škótsko podľa jej slov "čelí vyhliadke, že bude vyňaté z EÚ proti svojej vôli". "To považujem za demokraticky neprijateľné," uviedla Sturgeonová, ktorá v utorok vystúpi s príhovorom v škótskom parlamente.

Hlasovanie o brexite podľa jej slov "predstavuje významnú a podstatnú zmenu okolností, za akých Škótsko v roku 2014 hlasovalo proti nezávislosti".