Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sturgeonová: Referendum o nezávislosti Škótska musí byť na budúci rok

Líderka Škótskej národnej strany Nicola Sturgeonová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Líderka Škótskej národnej strany už v apríli oznámila, že ak Británia vystúpi z EÚ, jej cieľom bude do dvoch rokov usporiadať druhé referendum o nezávislosti.

Aberdeen 15. októbra (TASR) - Škótsko musí na budúci rok usporiadať referendum o nezávislosti od Spojeného kráľovstva, keďže to vyzerá tak, že ho vyvedú z Európskej únie proti jeho vôli. V utorok to vyhlásila líderka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeonová, ktorú citovali tlačové agentúry DPA a Reuters.

"Brexit je pohroma," povedala Sturgeonová, ktorá je aj predsedníčkou škótskej vlády, v hlavnom prejave na výročnom zjazde SNP v meste Aberdeen. Táto strana je hlavnou politickou silou v Škótsku.

"Ešte stále nevieme, či Spojené kráľovstvo odíde (z EÚ) s dohodou alebo bez nej," povedala Sturgeonová. "Ale jedno určite vieme: ani jeden z týchto záverov nie je v záujme Škótska," doplnila.

"Brexit bez dohody je nemysliteľný. Ale dohoda toho typu, akú navrhuje britský premiér Boris Johnson, by nebola oveľa lepšia," dodala.

Líderka SNP tiež vyhlásila, že brexit "sa deje proti vôli Škótska, čo mu dáva stopercentný argument na usporiadanie referenda o nezávislosti".

"Moja výzva znie: referendum sa musí konať na budúci rok," uviedla Sturgeonová a upozornila, že "podpora nezávislosti rastie".

Sturgeonová už v apríli oznámila, že ak Británia vystúpi z EÚ, jej cieľom bude do dvoch rokov usporiadať druhé referendum o nezávislosti.

V prvom referende o nezávislosti Škótska v roku 2014 hlasovalo 55 percent škótskych voličov za zotrvanie v Spojenom kráľovstve.

V referende o brexite v roku 2016 hlasovalo 62 percent škótskych voličov za pokračovanie členstva v EÚ, ale celkovo v Británii si 52 percent ľudí vybralo odchod z Únie, teda brexit.