Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Sturgeonová:Británia posúva Škótsko k druhému referendu o nezávislosti

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Foto: TASR/AP

Dohady o možnom druhom škótskom referende sa za uplynulý týždeň vystupňovali.

Londýn 28. februára (TASR) - Britská vláda by svojou "absolútnou neústupnosťou" v otázke tzv. brexitu - vystúpenia Spojeného kráľovstva z Európskej únie - mohla podnietiť druhé referendum o nezávislosti Škótska. Uviedla to dnes predsedníčka škótskej vlády Nicola Sturgeonová s varovaním, že čas na zmenu postupu Británie sa kráti.

Sturgeonová v novinách Times napísala, že vlaňajšie britské referendum o členstve v EÚ zmenilo celkovú situáciu, odkedy Škóti naposledy v roku 2014 hlasovali o svojej nezávislosti. Vo vtedajšom plebiscite prevládli s náskokom desiatich percent stúpenci zotrvania v Spojenom kráľovstve

"Ak k referendu o nezávislosti skutočne dôjde, nebude to z dôvodu úmyselného zlého konania škótskej vlády, ale absolútnej neústupnosti na strane vlády Spojeného kráľovstva," uviedla Sturgeonová. "Nie je neskoro na to, aby vláda Spojeného kráľovstva zmenila kurz, ale čas sa kráti."

Kým voliči v Anglicku a Walese vlani v júni v referende podporili vystúpenie z EÚ, Škóti jasnou väčšinou hlasovali za zotrvanie v Únii.

Dohady o možnom druhom škótskom referende sa za uplynulý týždeň vystupňovali a médiá priniesli správy, že stúpenci nezávislosti pripravujú vyzvať na jeho konanie už v marci tak, aby prebehlo v čase, keď chce britská premiérka Theresa Mayová oficiálne spustiť proces vystúpenia Británie z EÚ.

Zdroje zo škótskej vlády pre agentúru Reuters minulý týždeň povedali, že kabinet vedený Sturgeonovej Škótskou národnou stranou (SNP), ktorá podporuje nezávislosť, je čoraz viac presvedčený o možnom víťazstve v druhom referende.

Hovorca britskej vlády v pondelok povedal, že hrozba druhého škótskeho referenda vytvára zbytočnú neistotu a rozpory. "Otázkou nie je to, či by mohlo byť druhé referendum, ale to, či by malo byť - a jasnou odpoveďou na to je 'nie'," vyhlásil Mayovej hovorca.