Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Stuttgarfe súdia troch utečencov zo Sýrie pre masakru v roku 2013

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Všetci štyria obžalovaní vo veku 24-35 rokov dnes signalizovali súdu, že sa k obsahu žaloby ani k svojim osobám nemienia vyjadrovať.

Stuttgart 25. septembra (TASR) - Proces s troma utečencami zo Sýrie obžalovanými z účasti na poprave 36 zväčša sýrskych policajtov, príslušníkov iných bezpečnostných zložiek a armády na skládke odpadu neďaleko mesta Tabka v roku 2013, ako aj spoločne s ďalším utečencom z členstva v zahraničnej teroristickej skupine sa dnes začal na Vrchnom krajinskom súde v nemeckom meste Stuttgart.

Mŕtve telá mužov zväčša zastrelených v skupinách po piatich, ale aj ubitých na smrť alebo ubodaných po zajatí pri dobytí mesta Rakka, páchatelia zakopali. To všetko na základe trestov smrti vynesených tribunálom teroristickej organizácie Front an-Nusra podľa práva šaríja. Organizácia sa medzičasom premenovala na Džabhat Fath aš-Šám.

Túto organizáciu spája nemecká Spolková prokuratúra s viac ako 1500 útokmi a 8700 obeťami násilia.

Všetci štyria obžalovaní vo veku 24-35 rokov dnes signalizovali súdu, že sa k obsahu žaloby ani k svojim osobám nemienia vyjadrovať. Dvaja z nich neuviedli ani svoj dátum narodenia. Prečítanie žaloby si vypočuli bez akéhokoľvek zjavného prejavu emócií.

Hlavný obžalovaný, ktorého zadržali v júni 2016 v Leimene neďaleko Heidelbergu, má 29 rokov. Zvyšných troch obžalovaných zadržali následne v Berlíne, v Reiskirchene pri Giesene a v Düsseldorfe.

Všetci patria zrejme k početnej rodine, vplyvnému klanu so sídlom v meste Tabka.

Proces v Stutgarte potrvá pravdepodobne viac ako rok.